УЕФА: Корупцията се е вкоренила дълбоко във ФИФА


Н. Гавазов

УЕФА излезе с изявление по повод корупционния скандал, който разтресе ФИФА.

"Днешните събития са катастрофа за ФИФА и вредят върху образа на футбола като цяло. УЕФА е дълбоко шокирана и опечалена от случилото се. тези събития показват за пореден път, че корупцията е вкопана дълбоко в културата на ФИФА. Има нужда ФИФА да бъде "рестартирана" и да бъде извършена истинска реформа", се казва в изявлението.

"Предстоящият конгрес на ФИФА рискува да се превърне във фарс и по тази причина европейските футболни асоциации трябва внимателно да обмислят дали трябва да участват в него и така да отправят предупреждение към една система, която ако не бъде спряна, в края на краищата ще убие футбола. Асоциациите, които членуват във УЕФА, ще се срещнат утре преди Конгреса на ФИФА. На нея европейските футболни асоциации ще решат какви по-нататъшни стъпки да се предприемат, за да се защити футбола", се казва още в документа

"В същото време членовете на Изпълнителния комитет на УЕФА са убедени, че има остра нужда от промени и силно вярваме, че Конгресът ще бъде отложен, като новите президентски избори ще бъдат организирани през следващите шест месеца", завършва изявлението.

 

163