ФИФА удари футболните агенти


Н. Гавазов

Конгресът на ФИФА в Сао Паулу извърши някои промени по отношение на институцията на футболните агенти. В резултат на гласуване за поправка на устава на федерацията, понятието "агент на футболиста" се заменя с "посредник на футболиста".

От 1 април 2015 година, когато в сила ще влязат новите правила, правата на футболистите ще принадлежат само на клубовете или на специално създадени компании, но не и на представителите на играчите. От този момент посредниците са задължени да регистрират трансферите в своите национални федерации, а възникващите спорове ще се решават в граждански съдилища.

Посредниците не могат да получават за своите услуги повече от 2 милиона долара за една трансферна операция и повече от 3% от годишния доход на футболистите. Това е сериозен удар по агентите, които досега получаваха по 10% бонус от приходите на играчите.

Освен това, футболистите и клубовете са длъжни да уведомяват федерациите за всички възнаграждения на агентите, а федерациите от своя страна ще предоставят информацията на ФИФА.

Забранява се получаването на бонуси за трансфери на непълнолетни футболисти, каквато бе досегашната практика със спортисти основно от Африка и Бразилия.

 

133