Лорд Тризман: ФИФА е мафиотско семейство


Н. Гавазов

Бившият ръководител на Футболната асоциация на Англия и шеф на комитета по кандидатурата на страната за провеждане на Мондиал 2018 лорд Дейвид Тризман за пореден път отправи обвинения към ФИФА. Както е известно, англичанинът е един от най-отявлените критици на чиновниците от Световната организация и не един път подложи на критика действията на изпълкома на ФИФА.

В светлината на новите разкрития за корупция и обвиненията срещу Блатер, лорд Тризман сподели своето мнение.

"Страхувам се, че ФИФА се държи като мафиотско семейство. Те имат дългогодишна традиция с подкупите, сплашването и корупцията. Постоянната корупция се подкрепя от несъществуващи разследвания, където болшинството от обвиняемите се освобождават, което прави невъзможно продължаването на всяко разследване. Десетки загиват на строежите в Катар и всичко това се игнорира. Мисля, че дон Карлеоне би разпознал тази тактика и би и се възхищавал", заяви лорд Тризман.

Както е известно, през последните седмици авторитетът на ФИФА и нейната глава Йозеф Блатер сериозно пострада, след като излязоха нови доказателства по делото за корупция сред чиновниците на организацията при избора на Катар за домакин на Мондиал 2022.

Британското издание The Sunday Times публикува информация, че бившият член на изпълнителният комитет на ФИФ, екс-главата на Азиатската футболна конфедерация катарецът Мохамед бин Хамам е раздал подкупи в размер на 5 милиона долара, за да може турнирът да се проведе именно в Катар. Бин Хамам е бил един от членовете на изпълкома, който през декември 2010 година е участвал в изборите за домакинство на Световното първенство през 2022 година.

Съобщава се, в частност, че подкупи е получил главата на Конфедерацията на африканския футбол и вицепрезидент на ФИФА Иса Хаят и други африкански чиновници. По информация на изданието, Бин Хамам е извършил парични преводи в сметките на президентите на 30 футболни асоциации от Африка, които в крайна сметка определиха, как трябва да гласуват четирите африкански члена на изпълкома на ФИФА.

Вчера The Herald пък излезе с информация, че Бин Хамам е организирал поредица от банкети и оргии за футболните чиновници от Африка.

Освен това, катарецът е превел 1.6 милиона долара на банковата сметка на бившия член на изпълкома на ФИФА от Тринидад и Тобаго Джак Уорнър, а също така е изпратил 800 000 долара на Футболната асоциация на Кот д'Ивоар.

 

120