Меси, Шави и Роналдо ще се борят за Златната топка


Н. Гавазов

Лионел Меси, Шави Ернандес и Кристиано Роналдо ще се конкурират за приза „Златната топка на ФИФА и Франс Футбол" за 2011 година, съобщава Sky Sports. Тримата финалисти бяха избрани от общо 23 номинирани футболисти в понеделник. Меси вече спечели миналата година наградата - за първи път след като „Играч на годината на ФИФА" се обедини със „Златната топка на Франс Футбол". Според специалистите, звездата на Барселона е фаворит за победител и тази година, след като проведе един зашеметяващ сезон на „Камп Ноу", през който вкара 53 гола във всички състезания.

Лео стана голмайстор на Барселона, като в същото време хората на Гуардиола защитиха титлата си и завоюваха Шампионската лига след победа над Манчестър Юнайтед на „Уембли".

Шави от своя страна е архитект на много от головете на Меси и продължава да се намира в прекрасна форма, която го прави най-добрият полузащитник в световния футбол.

Роналдо също вкара 53 пъти за Реал Мадрид, а отбора му завърши като подгласник на Барселона в Примера дивисион и загуби от каталунците полуфиналите на Шампионската лига.

Гуардиола, Жозе Моуриньо и Сър Алекс Фъргюсън пък са в списъка на ФИФА за „Треньор на 2011 година". Отборът воден от Пеп направи един хипнотизиращ сезон, а Реал Мадрид се явява в момента най-близкият конкурент на „каталунците", от който загуби във вътрешното първенство и в Европа, но пък „белите" победиха историческия си съперник на финала за Купата на Краля. Юнайтед от своя страна игра финал в Шампионската лига и спечели рекордната 19-та титла в най-силното първенство на планетата - това на Висшата лига на Англия, като 12 от титлите са на сметката на шотландския специалист, който отдавна се е превърнал в легенда.

„Червените дяволи" са представени от Уейн Рууни и в номинациите за най-красив гол за 2011 година - наградата на ФИФА, която носи името на Пушкаш. Попадението на Уейн срещу Манчестър Сити ще се конкурира с гола на Меси срещу Арсенал в Шампионската лига, както и с гола на Неймар в мача между Сантош и Фламенго през юли.

Претенденти за титлата за най-добър треньор в женския футбол пък са французинът Бруно Бини, американецът Пая Съндхедж и японката Норио Сасаки, която изведе възпитаничките си до световна титла с победа над САЩ.

Победителите ще бъдат обявени на специална церемония по награждаването, която ще се състои на 9 януари 2012 година в Цюрих.

 

111