Назначиха скандален рефер за глава на съдийския департамент на ФИФА


Н. Гавазов

Швейцарецът Масимо Бусака, който неотдавна завърши кариерата си на арбитър бе назначен за глава на съдийския департамент на ФИФА. Основните задачи, които ще изпълнява бившия рефер са свързани с подготовката на съдиите за международните мачове. Швейцарецът ще встъпи в изпълнение на своите задължения от 1 август, съобщава официалният сайт на организацията.

"Радваме се, че толкова известен специалист влезе в нашия отбор. Не един път съм повтарял, че подобряване качеството на съдийството е главна задача пред нас. Опитът на Бусака ще бъде безценен в нашата мисия, която е насочено именно в това направление", заяви президентът на ФИФА Сеп Блатер.

42-годишният Бусака е работил като рефер в продължение на 21 години, 12 от които като международен. Върхът в кариерата му е финалът в Шампионската лига през 2009 година между Манчестър Юнайтед и Барселона, решаващият мач за Купата на УЕФА преди две години и финалът за Суперкупата на УЕФА миналата година.

На съвестта на швейцареца обаче лежат и някои скандални моменти, като несправедливото изгонване на Робин ван Перси в ключов момент на срещата-реванш между Барселона и Арсенал от осминафиналите на Шампионската лига сезон 2010/11.

Също така, на Мондиал 2006 Бусака отсъди скандален 11-метров наказателен удар срещу Украйна и изгони Васчук, без да е имало физически контакт между украинеца и Фернадо Торес, а в друг мач не изгони Габриел Хайнце, след като последния подкоси останалия сам срещу вратаря на Аржентина Абондансиери мексикански нападател Фонсека.

 

90