Чеферин: Европейският футбол ще остане силен и стабилен


Н. Гавазов

Президентът на УЕФА Александър Чеферин сподели своите очаквания за бъдещето на европейския футбол в годишния доклад на организацията, озаглавен "Европейският клубен футболен пейзаж“.

"Един от уроците от последните две години е, че само чрез проява на солидарност и съвместна работа европейският футбол може да преодолее екзистенциални предизвикателства като пандемията. Този урок е извлечен и от т. нар. проект "Суперлига". Самоцелните действия на няколко заблудени бяха предотвратени от единството на европейския футбол – фенове, клубове, играчи и национални асоциации.

Този доклад съдържа отрезвяващи подробности за предизвикателствата след пандемията пред нас, но също така илюстрира невероятната устойчивост на европейския футбол с неговия единен подход. В крайна сметка пандемията само ще ни направи по-силни.

Кризата с коронавируса също показа до каква степен футболът е част от европейския живот. За мнозина футболът се превърна в истински спасителен пояс. Няма да правя смели прогнози за следващата година, но ще кажа, че независимо дали пандемията остане или си отиде, европейският футбол през 2022 г. ще остане силен, стабилен и единен“, написа Александър Чеферин.

238