Барса, Реал Мадрид и Юве излязоха със съвместно изявление


Н. Гавазов

Барселона, Реал Мадрид и Ювентус публикуваха изявление на официалните си уебсайтове, осъждайки действията на УЕФА спрямо европейските клубове от Суперлигата.

"Барселона, Ювентус и Реал Мадрид искат да заявят за категорично неприятно настойчиво принуждение, което УЕФА прилага към трите най-важни структури в историята на футбола. Това отношение е грубо нарушение на решението на съдилищата, които вече направиха ясно изявление пред УЕФА, като ги съветват да се въздържат от всякакви действия, които биха могли да накажат клубовете-основатели на Суперлигата, докато текат съдебните производства.

Откриването на дисциплинарно производство на УЕФА е необяснимо. Това е пряка атака срещу демократичните закони, като същевременно се зачита авторитетът на самите съдилища. От самото начало Суперлигата е популяризирана с цел подобряване на ситуацията в европейския футбол чрез постоянен диалог с УЕФА, с цел повишаване на интереса към спорта и предлагане на феновете на възможно най-доброто шоу. Тази цел трябва да бъде постигната в рамките на стабилността и солидарността, особено в трудната икономическа ситуация, в която сега се намират много клубове в Европа.

Вместо да проучва начини за модернизиране на футбола чрез открит диалог, УЕФА очаква да се отдалечим от съдебните спорове, които оспорват техния монопол върху европейския футбол. Барселона, Ювентус и Реал Мадрид, които вече са повече от век, не приемат никаква форма на принуда или натиск, но в същото време запазват твърда готовност да обсъждат неотложни решения с уважение, чрез диалог.

Или ще реформираме футбола, или ще трябва да изчакаме неизбежния му срив“, се казва в изявлението.

По-рано УЕФА обяви образуването на дисциплинарно производство срещу Реал Мадрид, Барселона и Ювентус, които все още не са напуснали проекта на Европейската Суперлига.

Припомняме, че Суперлигата с участието на 12 отбора беше сформирана на 19 април, но два дни по-късно девет клуба обявиха оттеглянето си от състезанието.

184