Дрогба ще се кандидатира за президент на Федерацията на Кот д'Ивоар


Н. Гавазов

Бившият нападател на Челси Дидие Дрогба възнамерява да се кандидатира за президент на Федерацията по футбол на Кот д'Ивоар.

Той обяви това на среща в Абиджан, където разговаря с граждани.

"Футболът е спорт за всички. Той обединява хората. Можем да го видим днес, когато всички тези хора се събраха пред централата на Футболната федерация на Кот д'Ивоар. Не е тайна, че нашият футбол преминава през трудни времена. Ето защо аз и моят отбор сме ангажирани с възраждането на иворийския футбол. Ако целта ми не бе да върна на иворийския футбол всичко, което ми даде, да се посветя на развитието на футбола у нас и ако нямаше Бог в тази кандидатура, днес нямаше да стоя тук пред вас", заяви Дрогба.

За да бъде придвижена кандидатурата на Дрогба,  той трябва да бъде подкрепен от 3 от 14-те клуба в най-горната дивизия на първенството на Кот д'Ивоар, както и още два клуба от долните дивизии. Освен това той трябва да си осигури подкрепата на една от петте специализирани групи, съставени от треньори, лекари, настоящи и бивши играчи и рефери.

Дрогба игра за националния отбор на Кот д'Ивоар от 2002 до 2014 година. Като част от националния отбор той участва в пет Купи на африканските нации и три Световни първенства. В 105 мача той отбеляза 65 гола и е най-добрият голмайстор на отбора.

117