Бербо - трети по популярност в Европа


Н. Гавазов

Международната федерация за футболна история и статистика (IFHHS) публикува снощи на официалната си страница резултатите от направеното по-рано проучване сред феновете от всички континенти за това кои са най-популярните имена в съвременния футбол. В класацията на Европа най-много гласове събра крилото на Атлетико Мадрид Арда Туран с 27 828 гласа. Втори е звездата на Реал Мадрид Кристиано Роналдо (11 605), а на трето място е нападателят на Манчестър Юнайтед Димитър Бебратов. Голмайсторът на Висшата лига на Англия за миналия сезон е събрал 10 046 гласа в анкетата на IFHHS. Топ 10 допълват легендите на Ювентус и Рома Алесандро Дел Пиеро (6129) и Франческо Тоти (5129), както и Йозил, Касияс, Джерард и Шави. Любопитното е, че играчи като Рууни, Ибрахимович, Торес, Буфон, Фабрегас, Гомес и Иниеста са извън първата десятка.

Не по-малко интересно е положението в Южна Америка, където Лионел Меси, остана на четвърто място с 8706 гласа. Според IFHHS, най-популярният южноамерикански играч в момента е нападателят на чилийския национален отбор и Универсидад де Чили Едуардо Варгас, за когото в допитването са гласували 53 774 души. След него е перуанецът Хосе Пауло Гереро (23 641), който защитава цветовете на немския Хамбургер, а трети е полузащитникът на Фиорентина Хуан Мануел Варгас. Пети е бразилският национал Кака с 5219 гласа. Извън топ 10 остават Форлан, Суарес, Агуеро и Кавани.

Най-популярен футболист в КОНКАКАФ както се очакваше стана нападателят на Манчестър Юнайтед Хавиер Ернандес. За мексиканеца са гласували 12 941 запалянковци.

Все пак битката за най-популярен в света тепърва ще се води - класиралите се на първите пет места в Европа и Южна Америка, заедно с първите трима от останалите континенти и първенеца на Океания, ще определят победителя в света, като финалното допитване ще стартира на 16 декември. Там феновете, независимо къде живеят, ще могат да гласуват за всички излъчени фаворити, а не само за представители на своя континент.

 

91