Добрин Гьонов: ПФЛ ще има много по-големи възможности от БФС


F.

Идеята Професионалната футболна лига да бъде отделена от БФС от сезон 2026/27 беше представена днес на презентация в Базата в Бояна, като идеята на първо място е БФС да се фокусира върху други направления и да влага в тях енергия.

"В плана за реализация сме заложили добрите европейски практики и съвместно с Европейските и Световните лиги сме начертали рамката и стъпките по които да се мине за отделянето на професионалния футбол от Българския Футболен съюз. Това е началото на коментираното от години отделяне на административното ръководене на футболния процес от БФС. Договаряме и дигитализация на Втора лига. Клубовете бяха активни на срещата, има желание и от двете страни", заяви зам. изпълнителният директр на БФС Добрин Гьонов по време на прес конференцията, която се проведе непосредствено след събитието.

Той допълни, че водещ елемент в процеса е структурирането на Лигата, като формата и разделянето на приходите, след реализирането ще бъде основно и само в ръцете на клубовете. Гьонов подчерта и, че БФС трябва да е сигурен, че Лигата е готова за този преход и има финансови, правни и организационни възможности за този проект.

"БФС е голяма организация, която трябва да третира равно всички видове първенства на всички видове нива. ПФЛ ще има много по-големи възможности да организира, ще има позитиви при правилен мениджмънт, в Европа навсякъде Лигата е факторът - трябва да се гони финансов и спортен успех. Лигата ще може да осъществява и да гони тези цели. Програмата е направена съвместно с Европейските лиги и Световните лиги. Клубовете трябва да взимат решенията как да бъде формирано първенството, календарът и т.н. Трябва да сме сигурни, че първите стъпки ще са правилно направени и мениджмънтът на Лигата ще е готов“, добави вицепрезидентът на БФС.

"Истината е, че в момента може би няма и кадри. Развитите кадри трябва да отиват в клубовете. В моята презентация нямаше точки за формата на първенствата. ПФЛ трябва да намери правилния формат за провеждане на първенството. ПФЛ е на клубовете - те ще решат колко от приходите да бъдат разпределени между клубовете. Топката е в клубовете. Това е важен за професионалния футбол проект. Следващата стъпка е да направим две срещи с отборите от Втора лига, а след това да се създадат работни групи. Трябва да се направи рамка - устав, правила, след това да има гласуване, хора, отговорности, гъвкаво управление и т.н. БФС има прекалено много компетенции, отговаряме за прекалено много неща, нямаме тази гъвкавост и бързина за взимане на решения. Трябва да направим така, че да е сигурно, че Лигата ще заработи. После на третия ден може Лигата да започне да извършва промени. Въпросът е да е сигурно, че ще има компетентни хора, които да вършат работа. Не следваме европейски модел, а взимаме практики и ги персонализираме към нашата действителност", допълни Добрин Гьонов.

45