Има вече проект и инвеститор за нов стадион на Левски


F.

На фона на информацията от БФС, че централата ще кандидатства за 1 милиард и 300 милиона от ЕС за развитие на стадионите в България, "Мач Телеграф" съобщава, че Левски вече има готов проект за напълно нов "Георги Аспарухов". Собственикът на "сините" Наско Сираков лично движи всеки детайл по процеса. Той е намерил инвеститор, а проектът включва срутването на цялото настоящо съоръжение, а в това число и Сектор А, който беше построен преди 8 години. Централната трибуна обаче не беше завършена с козирка, което я компрометира и към днешна дата тя е в лошо състояние.

За да стартира проектът на Левски за нов стадион, трябва да бъде направена една последна крачка. "Георги Аспарухов" трябва да стане собственост на Столична община. Архитектурната комисия към кметството взе единодушно решение в края на месец април тази година за прехвърлянето на собствеността от Областната управа към общината. Това беше потвърдено и на заседание на СОС, но все още промяната не е факт. На "Герена" подозират, че има хора, които нарочно пречат за изграждането на нов модерен стадион на Левски.

"Сините" от дълги години се опитват да уредят въпроса с комплекса, като освен стадиона, в решението влизат и всички прилежащи зали. Статутът на "Георги Аспарухов" за последно бе уреден през 1998 година с акт за безвъзмездно ползване. През януари миналата година Министерството на младежта и спорта задвижи въпроса с концесията, но бе необходимо обектът да премине във владение на Столична община, което дава възможност за бъдеща дългосрочна концесия на футболния клуб.

В началото на годината Левски обяви учредяването на дружество "Стадион Георги Аспарухов", като целта му е "да работи активно за подобряване на цялостната инфраструктура на клуба, включително и за реализиране на най-важната стъпка, свързана с развитието на "Левски", а именно: изграждане или цялостна реконструкция на футболен стадион, отговарящ на високите стандарти и очаквания на "сините" привърженици". След това дружеството внесе документи в областната управа и Министерството на спорта за стартиране на процедура по учредяване на безвъзмездно право на строеж на стадион.

40