Генчев обясни защо обича да използва схемата 3-5-2


F.

Когато бе обявен за треньор на Левски, Станислав Генчев заяви, че ще залага на схема 4-3-3, но почти веднага след това промени решението си и тимът действа на 3-5-2. Той разкри пред "Тема Спорт" и защо.

"Преди години бях казал, че никога не съм си представял, че моят отбор ще играе в 3-5-2, а в Етър, Локомотив София, Крумовград и сега в Левски играя с нея. Не мога да кажа, че е от най-любимите ми, но един треньор трябва да умее да се нагажда спрямо футболистите, които има, според техните качества, според първенството, в което играе, за да може да постигне максимално добри резултати.

За мен 3-5-2 в България и при футболистите, с които разполагаме, може да бъде изключително успешна схема. И е такава по няколко причини. Първо, присъствието, което имаме пред противниковата врата заради двама нападатели, двама офанзивни полузащитници и най-вероятно един халф-бек, който ще се включи, а това прави 4 или 5 човека, дава изключително солидно присъствие, за да може отборът да играе резултатен футбол. Дефанзивният баланс с трима централни защитници и един дефанзивен халф винаги е налице и много трудно отборът може да бъде хванат неподготвен на контраатаки. Плюс това всеки един тим трябва да прави индивидуални тренировки, за да се насочва към това как да ни пресира и как съответно да изнася топката. Всички отбори в България, или да кажем повечето, играят с четирима защитници и тренират предимно такъв начин на игра - изнасяне на топката срещу четирима, пресиране срещу четирима. Срещу нас трябва да правят индивидуални тренировки в рамките на една седмица и не им е лесно да се синхронизират и да свикнат. А и Жозе Моуриньо преди време беше казал, че най-трудното нещо е да пресираш и да правиш висока преса на съперник, който играе 3-5-2 и знае какво прави на терена. Така че тази система е много удобна за нас.

Отделно, гледайки мачовете на Левски през последните 2 или 3 години, отборът завършва или извън Европа, или играе бараж за евротурнирите. Това се случва при система 4-3-3 с много добри изпълнители - Кордоба и Сонко Сундберг като централни защитници, Адриан Краев пред тях, Уелтън и Роналдо като крила. В тази система с такива добри играчи отборът не успяваше да се класира по-напред от четвърто място. Което също е сигнал за нас, че нещо трябва да се промени. И ние променихме системата точно по тази причина, за да може да сме изключително неудобен противник за всеки един отбор", сподели Генчев.

24