Ясна е офертата на Фейнорд за Андреев


Н. Гавазов

Левски е получил официална оферта за Пламен Андреев от Фейенорд и до часове вратарят може да стане част от нидерландския гранд. Предложението на клуба от Ротердам е за 1,2 милиона евро, съобщава "Тема Спорт“. Сумата ще бъде платена на два транша. 600 000 от европейската валута ще бъдат преведени веднага, а останалите на "Герена“ ще получат през юни следващата година. Наред с това сините ще си запазят и процент от бъдеща продажба на младежкия национал. 19-годишният страж е уточнил личните си условия с тима от Ниската земя и остава единствено Левски да се съгласи с офертата.

Очаква се днес Пламен Андреев да пътува за Ротердам, където да премине задължителните медицински изследвания, въпреки че все още не е ясно дали сделка между двата клуба ще има. Такава трябва да се осъществи до 2 септември, когато затварят трансферните прозорци в България и Нидерландия. Предложението на Фейенорд за вратаря е за тригодишен договор. Пламен Андреев напусна малко преди края тренировката на сините в понеделник и не проведе такава във вторник именно заради евентуалния трансфер. Наскоро вратарят удължи контракта си с Левски до лятото на 2026 година.

Грандът от Ротердам иска да се подсили под рамката, тъй като очакваше продажба на основния си страж Джъстин Байлоу в английския Саутхемптън. Но сделка няма да има, тъй като стражът се е провалил при медицинските изследвания и се връща в Ротердам. Това в крайна сметка може да попречи на трансфера на Пламен Андреев, като всичко ще стане ясно в следващите часове. Българският вратар бе набелязан за конкуренция на 28-годишния германец Тимон Веленройтер. В тима е и 20-годишният Мики ван Сас, но от клуба не са доволни от представянето му и не го виждат като реална конкуренция на по-опитния вратар.

Първоначално Фейенорд се е насочил към стража на местния съперник Спарта Ротердам – Ник Олий, но поисканата от съгражданите им сума е била твърде висока и това го е насочило към избора на Пламен Андреев. Българският младежки национал е хванал окото на треньора на вратарите на носителя на КЕШ от 1970 година Юри Ниеминен. Финландският специалист е предложил на ръководството да отправят оферта за юношата на сините, тъй като го вижда за отлична инвестиция за бъдещето. Нещото, което е наклонило още повече везните, е, че въпреки 19-те си години Андреев натрупа солиден опит и вече има на сметката си 89 двубоя във всички турнири за сините.

"Той показва сериозни качества за крехката си възраст. Притежава способността умело да ръководи защитата пред себе си. Много е добър при въздушните дуели, в които е сигурен и не излиза рисковано. Андреев има и отличен рефлекс, както и борави на ниво с крака, каквито са изискванията за модерния вратар. Неслучайно бе избран и за Най-добър млад футболист на България през сезон 2022/2023“, пише voetbalflitsen.nl в очерка си за българския страж.

От началото на сезона Андреев е титуляр на вратата на Левски. Единственият мач, в който не започна от първата минута, бе този срещу Локомотив София (6:1) на старта на шампионата. След това той се възползва от контузията на Матей Маркович във врата и запази 4 сухи мрежи в петте си двубоя под рамката. Единствено допусна попадение при загубата от Лудогорец с 0:1 в Разград. Пламен Андреев показа сериозно израстване след слабия минал сезон и критиките, които отнесе по свой адрес. 19-годишният вратар с характер и много работа се пребори за титулярната позиция и прикова вниманието на чужди клубове към себе си.

43