Стоев: Левски трябва да внимава с офанзивните играчи на Лудогорец


Н. Гавазов

Бившият треньор на Левски и Лудогорец Стойчо Стоев даде интервю за "Мач Телеграф“ преди дербито между двата тима. Той посочи кои са основните грешки на разградчани и с какво най-вече трябва да внимават "сините“.

Какви са ви очакванията за предстоящата среща между Лудогорец и Левски?

– Реално погледнато и двата отбора играят силно и би трябвало да направят запомнящ се мач с много футболни достойнства. Лудогорец след това отпадане от Карабах изживя един шок. Този резултат не е никак приятен и със сигурност това ще се отрази по някакъв начин. От друга страна вероятно ще се опитат с добра игра и победа да бъде забравен този резултат. Левски са във възход. Със сигурност "сините“ ще искат да се представят в добра светлина и ще излязат на терена амбицирани да вземат трите точки.

Разклатен ли е Лудогорец след това поражение в Европа от Карабах с 2:7?

– Като цяло е нормално да има психическо разклащане, защото този резултат е наистина много сериозен. От друга страна в Лудогорец работят много професионалисти и не могат да мислят за миналото, а трябва да гледат напред и да мислят за бъдещето. От тази гледна точка трябва бързо да съумеят да преодолеят това отпадане от Шампионска лига.

Кое ще е ключовото в този двубой?

– Ключовото за Лудогорец ще е представянето в дефанзивен план. Те страдат от това вече доста дълго време. Допускат много голове. Да, в офанзивен план успяват да бележат много. Левски предполагам, че ще се опита да затвори пространствата, защото имат много бързи и остри футболисти в нападение. Ще гледат да не оставят празни пространства в отбрана и съответно много бързо да действат в атака. Те могат да създават положения. Ако искат да спечелят, трябва да се възползват от тях. Ще гледат да се възползват от слабостите в защита на Лудогорец. Изцяло разградчани не се представят на нужното ниво в отбрана.

Това ли е срещата, която ще покаже дали Левски ще е основният конкурент на разградчани за титлата през този сезон?

– Твърде е рано да се каже. Изиграха се само четири кръга, а тепърва очаквам някои отбори да навлязат в по-добра форма. Предполагам, че ще има и други тимове, които ще дадат също сериозна заявка за противопоставяне на Лудогорец в битката за титлата. Най-вероятно и през този сезон ще се види през пролетта кой отбор ще е основен конкурент за шампионската титла. Левски и миналата година започна много силно, когато треньор беше Николай Костов. Ще видим с времето какво ще се случи.

С какво най-вече трябва да внимават двата тима?

– Като цяло ахилесовата пета на Лудогорец е в отбрана. Допускат голове. Сега бяха допуснати страшно много попадения от Карабах, но и в предишните мачове на международната сцена им бяха вкарани такива и то от отбори, които бяха под тяхното ниво. Не бих казал, че е липса на концентрация това, а по-скоро слабости в защита. Понякога можеш да загубиш концентрация в дадена ситуация, особено, ако тя е от статично положение или някоя индивидуална грешка, но като цяло нещата в дефанзивен план в Лудогорец не са на нивото, което трябва. Левски трябва да внимава с офанзивните играчи на разградчани. Те винаги са били класни и сега е също така. Притежават футболисти, които могат да решат дадена среща за секунди.

Бърнард Текпетей няма да е на линия в Лудогорец. Може ли да се компенсира неговата липса?

– Текпетей определено ще липсва. Има ключови фигури, които трудно могат да бъдат заместени, въпреки че има голяма конкуренция. Такива са Текпетей и Якуб Пьотровски, но полякът не е в най-добрата си форма.

Правилно ли Георги Дерменджиев беше уволнен преди този двубой, или трябваше да води момчетата и в тази среща?

– Предполагам, че решението да бъде махнат от поста Георги Дерменджиев, е взето предварително. Ако беше успял да вкара отбора в Шампионска лига, най-вероятно щеше да е начело още на отбора, но не успя и си тръгна. Това е нещо познато за Лудогорец.

Това ли са двата най-класни отбора в първенството към този момент?

– Към този момент съм на мнение, че тези два отбора са най-класните в България. Но първенството тепърва започва и има прекалено много мачове до края. Тези два тима показват най-добър футбол към днешна дата.

30