Керкез: Трябва да бъдем реалисти


Н. Гавазов

Старши треньорът на Ботев Пловдив Душан Керкез очаквано бе много разочарован, след като "жълто-черните“ загубиха с 0:2 от Жрински Мостар в реванш от третия квалификационен кръг в Лигата на конференциите и така отпаднаха от турнира.

 "Това са ситуации, които не можеш да правиш в Европа. Няма значение, че те имат висок нападател и не можем да скочим с него. Това не е грешка, няма как да скочим един метър. Червеният картон е грешка. Когато не можеш да вкараш гол, няма как да победиш. Въпреки това, съм горд от показаното в Европа. С изключение на втория мач срещу Панатинайкос, в другите срещи показахме много добро лице. Трябва да анализираме нашите грешки и да се готвим за първенството“, започна Керкез минути след мача в Босна и Херцеговина.

"Разликата между това да играеш в Европа, повечето техни отбори са играли в групите на Лигата на конференциите. Когато е 50:50, те показват този опит. Не става въпрос само за младите, а за опита в такива двубои. Можехме да стигнем до плейофите. Да, разочаровани сме, но трябва да бъдем реалисти“, заяви босненският наставник на Ботев Пд за края на участието на тима в евротурнирите.

"Казах, че през втората част трябва да контролираме топката, доколкото е възможно. Променихме системата заради центриранията. Създадохме шансове, вкарахме, но беше засада. Това е футболът, не беше лесно. Можехме да продължим напред, но трябваше да вкараме 1-2 гола повече“, анализира втората част Керкез.

Той разкри и защо Джеймс Ето'о не игра в този мач: "Контузия заради терена на нашия стадион. Изгубих футболист, когото загубих не заради моя грешка или грешка на щаба. Трябва да подобрим терените в България. Хората трябва да разберат реалността, може да ме обвинят, но това е. сигурно някои ще кажат, че плача за терена, но това е. Доволен съм от Янис Карабельов, загубихме една опция, но през второто полувреме стояхме по-добре“.

"Трябва да припомня на хората. Не че аз промених ситуацията в Ботев Пловдив, от президента до домакина работят до краен предел за да вдигнат отбора. Аз работя, за да доведа отбора до титлата, защото това заслужава този клуб. Хората не трябва да забавят къде беше клубът, когато дойдохме. Този тим е 8-кратен шампион, а ние имаме 2 титли. Трябва да сме реалисти. Работя тази работа, лесна е да ме критикуват. Може и 5 милиона от мен да си мислят, че разбират по-добре от мен, от Дерменджиев, Стипич, Генчев и Илиев, който е национален треньор. Всеки трябва да е горд от това, което се случи през последните месеци“, направи равносметка на престоя си в Ботев Пловдив до момента.

"Поздрави за феновете на Ботев Пд, нека всички да бъдем заедно“, завърши Душан Керкез.

32