Трима от Левски може да напуснат клуба


Н. Гавазов

Синята общност е обзета от еуфория от доброто представяне на тима в първите четири кръга от първенството. Ръководството на клуба обаче има да решава сложен казус, който може да постави Левски в много лоша ситуация. Трима от най-добрите футболисти на тима в момента са с изтичащи договори в края на сезона. Джавад Ел Джемили, Карлос Охене и Асими Фадига имат контракти до следващото лято и ако до края на тази година не подпишат нови, от 1 януари 2025 година могат да преговарят с други отбори.

Ситуацията с тях наподобява много тази от миналата кампания, когато в Левски до последно чакаха да предложат нови договори на двама от най-качествените си играчи – Андриан Краев и Жереми Петрис. Когато го направиха към края на годината, играчите започнаха да извиват ръцете на шефовете и в крайна сметка напуснаха "Герена“. Андриан Краев довърши сезона с тренировки в дублиращия отбор, а Жереми Петрис бе продаден в белгийския Шарлероа за мижавите 200 000 евро. Краев пък подписа това лято с португалския Каса Пиа, без в касата на Левски да влезе нито цент.

Ситуацията с Джемили, Охене и Фадига може да се разреши от треньора Станислав Генчев. Както стана ясно, той управлява целия процес по селектирането на футболистите и шефовете ще трябва да се съобразят с неговото мнение. Ако той поиска тримата да останат, шефовете ще направят всичко възможно да го направят, като предложат по-добри условия в новите договори. Шансовете на Джемили да подпише нов договор изглеждат далеч по-големи от тези на Фадига и Охене. Причината е, че испанецът е в такава възраст, че ако задържи нивото си, може да бъде продаден за рекордна сума. Това не може да се каже за 31-годишния Охене или за Фадига, който избухва в отделни мачове и в повечето срещи е резерва.

От друга страна, интересът към Джемили от различни отбори в момента е много голям. Според някои информации, от "Герена“ са му поставили цена от 2 милиона евро за продажба през този трансферен прозорец. Ако Левски обаче не успее да се договори с него за продължаване на договора, цената му през зимата ще падне рязко.

77