Левски счупи рекорд след първия си мач


F.

Станислав Генчев влезе с гръм и трясък в историята на Левски. Отборът, който води Генчев, счупи рекорда на "сините" за най-добър старт в първенството след наказателната акция в "Надежда" - 6:1, пише "Мач Телеграф".

Досега под №1 бе победа над Ботев (Пловдив) през сезон 2009/10. Тогава тимът от "Герена" разнищи "канарчетата" с 5:0 в първата си среща от шампионата. Това обаче се случи на стадион "Георги Аспарухов", а сега Генчев и компания стигнаха до пет гола разлика в тяхна полза на чужд терен. При 5:0 над "канарчетата" две от попаденията бяха български, а останалите на чужди играчи. В събота пък само един роден играч успя да отбележи гол. През 2009 година Еньо Кръстовчев даде старт на погрома в 5-ата минута, след това Йордан Милиев удвои в 15-ата. Националът на Северна Македония - Дарко Тасевски, който сега е част от екипа на Станислав Генчев, направи 3:0 в 66-ата. И тогава, както и сега, имаше играч, който успя да се разпише два пъти. Дениран Ортега наказа "канарчетата" в 73-ата и 77-ата минута. Нападателят бе дебютант в състава на "сините".

Тази събота пък цели трима новобранци се разписаха още в първата си среща с екипа на Левски. Първи бе Алекс Колев, който стана автор на единственото българско попадение във вратата на Локомотив (София). А след това изригнаха Алдаир и Мустафа Сангаре. Между тях се разписаха познати легионери - Джавад Ел Джемили и Карлос Охене.

Като цяло не може да не отбележим, че Левски рядко е достигал гръмки победи в първата си среща от даден сезон. Досега това бе над Марек в далечната 1969 година. Тогава Левски печели на легендарния "Бончук" с 4:0. По четири гола "сините" са вкарвали още като символичен гост на Академик през 1971 година и в Русе на Дунав по-модерните времена - 2019 г. И в двата случая обаче Левски инкасира по едно попадение в своята врата.

Гръмките победи на старта обаче не гарантират титла. Това показва историята. Напротив, доста малко са случаите, когато "сините" са тръгвали като хегемон и са успявали да останат в тази роля до края на първенството. Това се е случвало едва 6 пъти. И винаги за успехите са стояли едни от най-големите отбори на Левски. Става въпрос за сезон 1969/70, когато в редиците на тима са емблемите Георги Аспарухов и Никола Котков. Следва епохата на Павел Панов, Кирил Ивков, Воин Войнов през 1976/77. Третата титла след силен старт е на златното поколение от 80-те - 1983/84. За да дойде ред на машината на Георги Василев от следващото десетилетие - 1992/93 и 1993/94. Отборът на Станимир Стоилов пък стартира похода си до титлата през 2006/07 с 3:0 над Спартак във Варна. Това е и най-далечната дестинацията, където Левски е успял да тръгне по впечатляващ начин.

38