Георги Иванов влезе в ИБ на БОК


Н. Гавазов

Президентът на Българския футболен съюз Георги Иванов беше избран единодушно за нов член на Изпълнителното бюро на Българския олимпийски комитет (БОК) на Общото събрание на организацията, което се състоя в сряда.

Иванов замени в управителното тяло на БОК Георги Глушков, който беше освободен официално след негова молба, свързана с избирането му за служебен министър на спорта.

"На 17 април получихме уведомление от Георги Глушков с искане да бъде освободен от Изпълкома заради несъвместимост, свързана с избирането му за служебен министър на спорта. Според нашите правила това е конфликт на интереси и той не може да съвместява двете позиции. Затова уважихме решението“, обясни председателстващата Общото събрание Здравка Йорданова.

Предложението за избирането на Иванов е на председателят на БОК Стефка Костадинова и е одобрено от Изпълнителното бюро на организацията.

От БОК беше изключена Българската федерация по шахмат, тъй като вече не е свързана със световната централа ФИДЕ и заради това не отговаря на изискванията на членство. Като индивидуални членове пък бяха изключени бившият волейболист Мартин Стоев и бившата състезателка по фигурно пързаляне Албена Денкова заради неучастие в три поредни Общи събрания без основателна причина.

В БОК пък бяха приети две нови национални федерации – по кикбокс и муай тай и по лакрос.

Общото събрание завърши с минута мълчание в памет на починалия по-рано през годината проф. Пюзант Касабян – един от основоположниците на бадминтона в България.

54