Инфантино: Протестиращите футболисти заслужават аплодисменти


Н. Гавазов

Президентът на ФИФА Джани Инфантино смята, че играчите от  Бундеслигата, които показаха солидарност с Джордж Флойд, заслужават аплодисменти, а не наказание.

 "За да се избегне съмнението, последните демонстрации на играчи в мачовете на Бундеслигата от съревнованията на ФИФА заслужават аплодисменти, а не наказание. Всички трябва да кажем "не“ на расизма и всяка форма на дискриминация. Всички трябва да кажем "не“ на насилието и каквато и да е форма на неговото проявление“, заяви Инфантино.

Припомняме, че на 25 май афроамериканецът Джордж Флойд почина на улица в американския град Минеаполис в резултат на брутална полицейска акция. Инцидентът се случи пред минувачите. Флойд отказа да се съобрази с искането на служителите на реда да напусне автомобила си и бе изкаран насила от превозното средство.  След това  един от полицаите притисна Джордж към земята с коляно и го задържа в това положение няколко минути.

Малко след това Флойд загуби съзнание, а лекарите от извиканата линейка вече не бяха в състояние да помогнат на пострадалия.

След това бунтовете обхванаха 20 американски щата.

Аутопсията на мъртвия установи остатъци от синтетични наркотици в тялото му, а също така бе установено, че Флойд е страдал от високо кръвно налягане и запушени артерии.

147