Божинов в типичния си стил: Всеки ден чувам - пишат разни неща за мен


F.

Валери Божинов се включи в благотворителния футболен турнир "Надежда за Криси". Инициативата е в подкрепа на борещия се с коварно заболяване Кристиян Йорданов Николов. 

"Първо искам да кажа, че сме се събрали за една добра кауза, за Криси. Благодаря на всички, които сме тук. Надявам се да помогнем на детето. Дано да има повече такива кауза в България. България има нужда от повече каузи. България има нужда от такива неща", започна Божинов, който коментира слуховете, че е напуснал Ботев Враца.

"Не, аз... Да, това е факт. Така е. Това беше мое желание - да си тръгна оттам. Аз не виждах вече развитие за себе си и, че мога да дам нещо на този отбор. Миналата година беше таванът. Тогава аз дадох не 100, а 1000% от себе си за отбора и резултатите и успехите, които постигнахме няма да се повторят дълго време там.  Вторият път, когато се върнах там - аз не исках да се връщам. Моето желание беше съвсем друго. Останах... как да ви кажа... защото нямах друг вариант. До последно чаках за чужбина. Останах, водих подготовка там, а и баща ми беше там. Щеше да е неуважително към него, ако бях подписал с друг български отбор, а имах предложения. Аз го ценя като човек. Моето време в Ботев Враца свърши. Сега искам да си почина, да помисля и да видя къде ще е най-добре. Сега най-важно е да съм жив и здрав и да си го мисля.. на чиста глава. Ще анализирам годината. И аз съм човек, и аз греша. Ще помисля къде съм сгрешил и къде правя грешка", заяви Божинов и коментира слуховете за трансфер в тима от Втора лига - Хебър:

"Не, няма такова нещо. С Ники Митов сме приятели. Виждаме се, пием кафе, вечеряме заедно. Аз го уважавам. Имаме приятелски отношения, но това не значи, че ще ходя там. Познавам се с президента на Арда, а се спекулира и с този отбор. Познавам се с много треньори и президенти, но това не означава, че аз ще ходя там. Ники Митов е на стаж в Италия и се обучава. Приятел ми е, но няма да ходя в неговия отбор", заяви Божинов пред репоретеи.

"Едно е да ти се иска нещо, друго е да имаш предложения. На мен ми се искат много неща. И на вас ви се искат много неща. Искате България да се класира на Евро 2020. Желанието е едно, а вече дали ще се осъществят тези неща... Един Господ знае. След Бербатов, Мартин, Стилиян и аз - има ли други българи, които да са играли в големи отбори? Кажете ми вие? Има ли? В България винаги търсим под вола - теле. Аз също искам да видя кой е играл в Ювентус, кой е играл в Манчестър Сити или Фиорентина, Спортинг... да не ги изброявам. Пожелавам на младите момчета, които идват - да играят там, където сме играли аз, Бербата, Мартин и Стилиян. Аз им го пожелавам. Всеки ден чувам - пишат разни неща за мен. Историята не можеш да я промениш. Бил съм такъв, бил съм онакъв. Не знам си какво... Аз където съм играл, не знам дали ще има други... Разбира се, без да броим поколението на Стоичков. Говоря за такива, които тепърва идват след мен. Сега къде играят нашите футболисти? Имаме ли трансфери извън България? Нашите мениджъри, които изкарват млади таланти - не им се получават много нещата. Давам за пример един Партизан: Вчера 18-годишен централен защитник - 10 млн. евро! Отива в Монако. Ние не можем да продадем един Стаси Иванов, който играе в Левски. Той е водещ футболист и играе много добре. Лудогорец няма един българин. Недялков има потенциал, добър футболист. Говоря за млад футболист. Чичо Венци - Венци Стефанов продава футболисти, но не е това ниво. Не е за 10 млн. Говорим за символични суми, което не е нормално", заяви Божинов.

"В момента в младежкият национален отбор има потенциал. Хубавото е, че момчетата там играят в клуба си. Това е много важно нещо за един селекционер и треньор. Само така може да има успехи. Да пожелаем успех на момчетата. Треньорът добре ги е селектирал. Правят се промени и дано да е за добро. Искам да благодаря на Борислав Михайлов! Уникален човек, голям мъжкар! Не случайно има уважение към него от ФИФА и Уефа. Това е доказан човек, направил е много неща. Бях в Сърбия - там ти дават 4 чужденци да си играят. Може да имаш колкото искаш, но могат да играят само 4-ма", каза Божинов, който коментира и "Футболист на годината":

"Аз чувам няколко имена, че имат шанс. Недялков, Митко Илиев, Тошко Неделев. Тези имена чувам. Не знам. Нека да спечели най-добрият. Вие - журналистите ще определите. Изборът е труден. Да не засегнем някой колега. Не искам да го правя. Всеки заслужава. Не искам да казвам име. Това си е ваш вот. Некоректно от моя страна ще е да коментирам. Надявам се да направите правилния избор", добави още Божинов.

179