Моуриньо: Високото ниво на нашия футбол ни прави лидери


Н. Гавазов

Мениджърът на Челси Жозе Моуриньо коментира срещата с Уест Хем от 28-я кръг на Висшата лига на Англия. Както е известно, "сините" победиха съперника си с 1:0 и запазиха преднината си от пет точки пред втория в класирането Манчестър Сити.

"Уест Хем не е този съперник, с който искам да се срещна три дни след финала. Във финала всичко е по-друго, там повече роля играят емоциите, натискът, очакванията от срещата. Нерядко това напрежение оказва влияние и върху следващата среща. А Уест Хем най-добре от всички умее да играе този футбол, който демонстрират, не се съмнявайте в това. Трудно е да се справиш с това и да се преустроиш по нужния начин. Очаквахме, че ще имаме пространства отпред и имахме шансове да решим изхода на мача. Но не се възползвахме, а подобно нещо срещу Уест Хем е разкош.

"Когато в един мач надделяват емоциите, а играта е във високо темпо, качеството на футбола отстъпва на заден план. Играчите ми демонстрираха великолепна настройка и добра спортна агресия. Арбитърът добре работи, не позволявайки мачът да излезе извън рамките на мъжката борба", добави португалецът.

"Във всяко първенство е имало и ще има трудни двубои. В някои от тях за победата е нужно майсторството на играчите, а в други - малко късмет, в трети пък - да се приспособиш към играта на опонента. Успяхме да го направим. Адаптирахме се към открития футбол, а Куртоа проведе великолепен мач между гредите. Полузащитата ефективно доставяше топката на атакуващата линия и ние имахме възможността да убиваме играта, но понякога се налагаше с всички сили да защитаваме своето преимущество. Леко можехме да загубим две точки и поради това аз много се радвам на победата", каза още Жозе.

"Не мога да твърдя, че играта бе качествена, но именно високото ниво на нашия футбол ни позволява да оглавяваме таблицата за класиране почти през целия сезон. Това не може постоянно да продължава. През последните два месеца загубихме Диего Коща и Матич заради наказания, а Фабрегас заради травма. Понякога може да играем и по-лошо, но именно качеството на футбола ни позволява да се задържим на върха. Днес победихме благодарение на гола, който вкарахме след фантастична комбинация", завърши Моуриньо.

 

30