Невил призова Ван Гаал да се откаже от схемата 3-5-2


Н. Гавазов

Бившият защитник на Манчестър Юнайтед Гари Невил призова наставника на "червените дяволи" Луис ван Гаал да се откаже от схемата 3-5-2. В хода на двубоя с КПР през уикенда холандският специалист промени схемата на игра от 3-5-2 на 4-4-2, след което гостите заиграха по-добре и вкараха два гола на лондонския си домакин. Ван Гаал обаче заяви, че няма намерение да се вслушва в съветите на феновете на отбора относно тактиката.

Невил е на мнение, че привържениците на тима имат своите основания за претенции към играта с трима защитника.

"Това по-скоро е нетърпеливост, отколкото недоволство. При схема на игра 3-5-2 те не рискуваха през първите 57 минути срещу КПР. Нямаха голове, само пет удара, от които четири в очертанията и 68% владение на топката. След това обаче, когато заиграха с четирима в защита, те по-малко владееха топката, но се появиха головете, започнаха да отправят повече удари и като цяло показаха по-добре игра. Частично работата е в схемата, но е важно и мисленето. Не съм фен на 3-5-3, тъй като тримата централни защитници винаги са свободни, което е безопасен вариант за пас. Неволни си казваш, че винаги можеш да дадеш безопасен пас", заяви Невил.

Специалистът също така е на мнение, че "червените дяволи" трябва по-малко да си подават, но да го правят по-бързо.

"Те разиграват топката, започвайки от отбраната - както повечето големи отбори - но темпото е много ниско. Извършват прекалено много пасове. Тройката защитници излишно много работи с топката. Когато преминаха към игра с четирима бранителя, подаванията намаляха. Това е голямата разлика. Те започнаха да търсят диагонални подавания, накараха противника си да започна да работи и започнаха да рискуват", добавя Гари.

 

103