Моуриньо: По-добре е да затвориш академията, ако не използваш момчета от нея


Н. Гавазов

Мениджърът на Челси Жозе Моуриньо заяви, че се гордее с възпитаника на академията на клуба Рубен Лофтъс- Чик и се надява по-голямо количество млади играчи да се появят в първия отбор. Капитанът Джон Тери е последният възпитаник на "сините", който стана пълноценен член на първия тим. В същото време съдържанието на въпросната академия, която бе открита през 2005 година, струва на лондонския клуб по 8 милиона паунда на година.

Моуриньо е убеден, че има сили да промени негативната тенденция, като първи намек за това ще стане участието на 18-годишния Рубен Лофтъс- Чик в мача със Спортинг от заключителния кръг на Шампионска лига.

"Ако не използваш момчета от академията, по-добре ще е да я затвориш. Ако момчетата не са достатъчно добри, а ти не ги подобряваш, по-добре ще е да затвориш вратите и да започнеш да купуваш футболисти. Трябва да докажеш, че академията работи и си заслужава да харчиш пари. Това е възможно само при положение, че мениджърът на първия отбор работи продължително време тук. Сега се опитвам да изградя Рубен и други рубеновци според своите идеи, отчитайки къде играят", заяви Моуриньо.

"Представете си, че през следващата седмица дойде друг мениджър на първия отбор и той има други идеи? Някои продукти, почти присъединили се продукти могат да станат празни и да се започне от самото начало. Нужно е да има стабилност", каза още Жозе.

"Рубен започна да тренира при мен преди 18 месеца. През последните 2-3 седмици той тренира всеки ден тук и поради това мисля, че помни за всичко, което си говорихме по време на пребиваването си в първия отбор. Така и хората в академията чувстват, че са нужни и има за какво да работят. Срещу Спортинг ще излезе момче, което дойде тук на осем години, но това няма да е денят на Рубен, а на академията", добави Моуриньо.

 

84