Нюкасъл отново на печалба


Н. Гавазов

Нюкасъл Юнайтед публикува финансов отчет за изминалия сезон - за втора поредна година клубът от "Сейнт Джеймсис Парк" носи на своя собственик печалба. По данни към края на юни 2012 година, "свраките" са постигнали печалба в размер на 1.4 милиона паунда. Година по-рано печалбата е 32.6 милиона паунда, като основен дял в това има продажбата на Анди Керъл на Ливърпул.

За отчетният период Нюкасъл е заработил 93.3 милиона паунда, което е с 5.4% повече от година по-рано и това помогна на клуба да влезе в топ 20 на клубовете в Европа по този показател.

Отчетът показва също така ръст на доходите от продажбите на телевизионни права - петото място във Висшата лига увеличи този дял в клубния бюджет на 14.6 %.

Едновременно с това силно нарасна делът на заплатите, която достигна цифрата 64.1 милиона паунда. Това се обяснява с новите контракти на Йохан Кабай, Силвен Марво, Давид Сантон, Папис Сисе и Демба Ба, който вече напусна отбора.

Другата добра новина е увеличаването на средната посещаемост на домакинските мачове на Нюкасъл, която достигна 49 936 зрители средно на мач, а това означава 99% от капацитета на "Сейнт Джеймсис Парк".

 

133