Юнайтед стана едноличен собственик на клубната си телевизия


Н. Гавазов

Манчестър Юнайтед откупи от компанията BSkyB, владееща телевизионния канал Sky, принадлежащите и 33.3% от акциите в клубната телевизия. По този начин Юнайтед вече има пълните права върху медията. Тази сделка е част от дългосрочните планове на лидера във Висшата лига относно медийното излъчване и сега вече само клуба може да се разпорежда със съдържанието на телевизионния канал и неговото разпространение.

Каналът MUTV беше създаден през 1998 г., като акциите се държаха от три фирми - „Манчестър Юнайтед", BSkyB и ITV. През 2007 г. клуба, който придоби необходимия опит и знания откупи дяла на ITV. О-рано, през 1999 г. BSkyB опита да купи акциите на "Юнайтед", но британското правителство блокира сделката.

"Придобиването на дяла на Sky е страхотна новина за MUTV, за клуба и за всички наши фенове по целия свят. Ние ще продължим да подобряваме съдържанието на нашата медия и ще се стремим да предоставяме най-качествения продукт на нашите 659 милиона последователи. Sky е наш активен и високо ценен партньор от самото начало на MUTV. Sky помогна да изградим най-добрия и най-гледан футболен клубен канал в света. Ние ще продължим да имат близки отношения със Sky в бъдеще", каза търговският директор на Юнайтед Ричард Арнолд.

Телеканалът MUTV излъчва в 57 страни по целия свят. В него се трудят 60 сътрудника, които разполагат с офис в центъра на Манчестър, а също така и студия на тренировъчната база в Карингтън и „Олд Трафорд".

 

115