Висшата лига няма да се намесва в ценообразуването


Н. Гавазов

Ръководството на Висшата лига на Англия няма да се намесва в регулирането на цените на билетите, с което отговори на призивите да се въведе горна граница на стойността на ценните хартийки. Според изявление на управниците, въпросът с ценообразуването е в приоритетите на всеки един клуб поотделно, въпреки че не се толерира предлагането на различни цени.

Този въпрос изплува на повърхността, след като Манчестър Сити върна 912 непродадени билета на Арсенал на цена от 62 паунда за мача между двата тима на „Емирейтс" този уикенд.

Федерацията на футболните привърженици излезе със становище по въпроса и призова от следващия сезон клубовете да намалят цените на фона на увеличаващите се постъпления от телевизионните права. От Федерацията призова ха също така да спре порочната практика въведена от клубове като Арсенал, които за феновете на едни отбори предлагат едни цени, а за други съвсем различни.

Така например, същите места на „Емирейтс", които за привържениците на Сити струват 62 паунда, за поддръжниците на Стоук Сити например са по 35.50 паунда.

Не е ясно обаче дали клубните ръководители ще се вслушат в съветите, тъй като английският футбол продължава да се радва на огромна популярност, а стадионите на практика са препълнени. Така например, ако в Испания средната посещаемост е 72% от капацитета на стадионите, а в Холандия 86 %, то в Англия тя е 95 %, като при осем тима тя на практика е 100 %, а при други 9 е над 90%. Единствено Съндърланд (81.28%), Астън Вила (80.66%) и Уигън (72.13) успяват да запълнят трибуните под 90-те процента.

 

118