Акционер в Арсенал тайно налива пари в Зенит


Н. Гавазов

В Зенит се появи нов спонсор с гръмко име. Любопитното е, че засега клуба от Санкт Петербург категорично отказва да направи официално съобщение, но бдителни руски колеги забелязаха, че на левия ръкав на фланелките на футболистите от Зенит се появи емблемата на компанията „Металлоинвест", а както е известно, собственик на концерна е акционерът в лондонския Арсенал Алишер Усманов.

Това всъщност навява на предположението, че Андрей Аршавин може да се завърне в родния клуб.

Появата на новия спонсор беше забелязана по време на срещата Зенит - Амкар миналата събота и интересното е, че опитът на руските колеги да получат официална информация удря на камък, което е необяснимо.

Зад малкия червено-бял символ всъщност се крие много сериозен контракт. „Металлоинвест" е най-голямата руска металургична компания, която има няколко завода в Белгородска, Курска и Оренбургска област. На широката публика не са известни тези предприятия, а собственика на холдинга - известният предприемач Алишет Усманов, който освен, че е акционер в лондонския Арсенал, контролира оператора „Мегафон" и издателската къща „Комерсант".

Източници от Зенит са съобщили, че сключването на спонсорския договор е станало в пълна секретност и е за една година - до края на сезон 2012/13, а сумата ще остане в тайна, но е достатъчно голяма и сериозна, за да осигури бюджета на клуба до края на календарната година, което вероятно означава, че става дума за най-малко 20 милиона евро, което е доста шокиращо.

 

97