Усманов застана зад Ван Перси


Н. Гавазов

Вторият крупен акционер на Арсенал Алишер Усманов отправи открито писмо до собственика на клуба Стан Крьонке и разкритикува американския бизнесмен за ситуацията с Робин ван Перси. Както е известно, през миналия сезон холандския национал стана голмайстор на Висшата лига на Англия и без неговите попадения „артилеристите" биха могли да завършат на 16-то място в класирането.

В момента нападателят се намира в последната година на своя договор и очакванията бяха, че след края на Евро 2012 той ще поднови преговорите за нов, но вчера Ван Перси хвърли в потрес феновете на Арсенал, заявявайки че няма намерение да подписва ново съглашение с клуба, изтъквайки като причина за решението си ниските амбиции на „артилеристиите" и неправилният курс на развитие на клуба. С позицията на играча е съгласен и Усманов.

„В последните няколко седмици се случиха някои събития, които ни накараха като притежатели на близо 30% от акциите на клуба, да изпитваме сериозни притеснения относно действията Борда на директорите.

Първо, имаше някои умишлени публични коментари от страна на Айвън Газидис, които имаха за цел да създадат впечатление у феновете, че Ред&Уайт холдинг е в конфликт с Борда, заради желанието да получи място в Борда на директорите, а това от своя страна може да дестабилизира клуба.

Второ, „Мегафон Русия" получи писмо от господин Газидис с молба за среща, на която да се коментира потенциално партньорство, включително и спонсорство. Мегафон е една от трите най-големи телекомуникационни компании в Русия и се притежава над 50% от Алишер Усманов. Това ли е нивото на професионализъм, което се прилага при търсенето на дългосрочни комерсиални договори?

Нека не забравяме, че ние сме инвестирали приблизително 200 милиона паунда в активите на клуба. Ние сме част от този клуб и естествено, искаме най-доброто за него. Но нашите инвестиции са по-маловажни от факта, че сме лоялни фенове и никога няма да направим нещо, което да дестабилизира клуба или създаде конфликт. Според нас трябва да се фокусирате върху управлението на клуба, вместо да създавате измислени врагове в наше лице. Ние смятаме, че се опитвате да отклоните вниманието от по-важните и фундаментални въпроси, пред които е изправен клуба и които много фенове дискутират в различните социални мрежи. Това са финансовият модел, липсата на инвестиции и бъдещата стратегия на клуба.

Преди да обсъдим тези точки, е важно да уточним веднъж за винаги, че господин Усманов никога не е искал да бъде в Борда на директорите. Всъщност, господин Усманов не участва в Съвета на директорите на нито една компания, в която е инвеститор. Откакто купихме първата си акция в клуба, не само се придържаме твърдо към политиката ни за ненамеса в управлението на клуба, но постоянно сме подкрепяли управниците и не сме давали никакви причини да бъдем обвинявани в саботаж. Историята на гласуването ни в подкрепа на борда е доказателство за това.

Говорейки за конфликти, се вижда от историята, че в последни години Бордът влезе в конфликти без чужда помощ - най-вече конфликтното напусканео на Дейвид Дийн,Кийт Еделман, Лейди Нина Брейсуел Смит и Ричард Кар. Също така първоначално имахте договорка, целяща да попречи на господин Крьонке да вземе контрол над клуба, а след това по същия начин да ни изолира и нас.

Истинският конфликт обаче е между очакванията на феновете и вашето виждане за бъдещето на клуба, в сърцето на която е така наречената политика на собствено финансиране. Този модел бе създаден навремето, за да обслужи големите притежатели на акции, всички от които впоследствие продадоха акциите си. Решението да се финансира строежа на „Емирейтс Стейдъм" с дългосрочни дългове, според нас, определено не е собствено финансиране. Тази операция позволи на тогавашните собственици, които бяха и членове на Борда, да натоварят клуба с дългове и да се облагодетелстват от увеличените приходи и съответната увеличена цена на акциите им. Бордът прие политика на увеличаване на цената на билетите, която да покрие текущите разходи, а това не се хареса на привържениците на клуба. Накрая всички тези собственици продадоха акциите си и спечелиха големи печалби.

По всичко изглежда, че тази политика не се е променила. Бордът пробута на господин Крьонке визия, че клубът може да постига успехи без повече инвестиции. И затова той продължава политиката на управление на клуба без инвестиции. В резултат на тази политика, която е маскирана като предпазливо финансово планиране, цялата отговорност за справяне с ограничените финанси се пада върху нашия мениджър, а не на собствениците както би трябвало да бъде. Да понася тежестта на изплащането на стадиона, продавайки най-добрите играчи и налагайки се да продължи с евтини заместници. А всичко това се отразява на представянето на отбора.

Тази политика води до загуба на най-добрите ни играчи, често към директни конкуренти. И дори кара останалите футболисти да изпитват съмнения относно бъдещето на клуба и неговите амбиции. Ситуацията с нашия капитан и най-добър играч през миналия сезон - Робин ван Перси, обобщава всичко това. За пореден път сме изправени пред това да загубим класен футболист, защото не можем да го убедим в бъдещата си посока и да му дадем увереност, че можем да се борим за трофеи. Къде са гаранциите, че това няма да се случва отново и отново в бъдеще? Като топ клуб, трябва най-малкото да предлагаме еднакви, ако не и по-добри оферти от другите клубове, които опитват да примамят най-добрите ни играчи.

Колкото си искате може да слагате радостно лице на лошата игра, изтъквайки ползите на този модел, но това няма да скрие очевидния факт, че това не позволява на нашия велик мениджър, да реализира напълно треньорския си талант и да донесе успех на феновете, които плащат най-високата цена за билети в страната. Изглежда, че място в Шампионската Лига ще е най-високата ни цел отново за следващия сезон. За съжаление в бъдеще може да ни се наложи да свалим амбициите си още повече. Повече не може да се залъгваме и да си мислим, че сме в същата категория като Реал Мадрид, Челси, Манчестър Сити или Барселона. За да имаме шанс за успех, което е печеленето на трофеи, трябва да ги изравняваме във всяко отношение, включително, ако не и най-вече, по отношение на финансите.

И така, каква е визията за клуба на „Ред & Уайт Холдинг"? Тя е проста. Клуб без дългове, с достатъчно големи финансови резерви за закупуване на топ играчи, които могат да окажат влияние веднага и които могат да подкрепят дългата традиция на отбора да развива млади таланти. Заедно те ще помогнат на клуба да спечели най-престижните трофеи. Защото печеленето на трофеи е крайната цел на всеки в клуба. Трофеите са и ключа към комерсиалния успех на клуба - те увеличават стойността на играчите, стойността на бренда, привличат най-добрите спонсори и максимизират стойността на комерсиалните договори, което от своя страна ще позволи на клуба да не се налага да изстисква повече от изстрадалите си фенове.

Ние също така вярваме в прозрачността, която стоковата борса носи, затова сме отдадени на идеята клубът да остане листван на борсата. Подкрепяме също така по-голямо участие на феновете, чрез притежание на акции и място в Борда на директорите.

Накрая, разсъждавайки над дълготрайната си отдаденост към клуба, ще продължим да купуваме още акции от всеки, който е склонен да ги продаде. Също за да сложим край на спекулациите, с гордост ще запазим холдинга си, като дълготрайна инвестиция за нас и членовете на семействата ни с генерации напред. Искаме абсолютно най-доброто за клуба и ще направим каквото е необходимо, за да гарантираме успеха на клуба, който всички ние обичаме.

Искрено ваш, Алишер Усманов.

 

84