Сър Алекс: Скандалите в съблекалнята са за неудачниците


Н. Гавазов

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Сър Алекс Фъргюсън смята, че единството в един отбор е най-важното нещо за съхранение боеспособността на тима. Както е известно, „червените дяволи" спечелиха 10 от последните си 11 мача, демонстрирайки сплотеност и единомислие на своя колектив. Това обаче не може да се каже за конкурента Манчестър Сити, ако си припомним поведението на Марио Балотели в мача със Съндърланд. Освен това, италианският нападател едва не се сби в съблекалнята с Яя Туре.

„Аз няма да позволя подобно нещо", заяви Сър Алекс, който навремето подложи на критика някои от своите възпитаници, като например Рой Кийн и Яп Стам. По-късно двамата напуснаха отбора. Забележителното сега при Юнайтед е, че играчите показват голямо уважение един към друг и не показват ни най-малък признак на егоизъм или конфликт.

„Помня, как Някои футболисти периодично се караха един на друг, Шмайхел редовно крещеше на защитниците, но така се обезпечаваше стабилността на отбраната. Трябва да правим разлика между обикновена работна ситуация и откритите конфликти между играчите, както между двамата футболисти от Уулвс в последния мач", продължи шотландският специалист интервюто си за Magic 1152, което даде веднага след завръщането на тима от кратката екскурзия до своята родина.

„Добрите взаимоотношения са важен момент и добър способ да се оцени атмосферата в тима - вижте само, как играчите празнуват гола. Единството между футболистите е необходимо - само такива отбори стават шампиони и аз придавам голямо значение на това нещо", допълва наставникът на шампионите.

„В сегашния тим има достатъчно опитни момчета и знанията, които носят в себе си Гигс, Скоулс, Карик, Евра и Фърдинанд са ни жизнено необходими през последните няколко седмици. В съблекалнята имаме много млади играчи, които гледат по-опитните и се учат какво да правят за да останат на високо ниво. Ако наистина искат да станат големи футболисти, то пред очите им винаги има едни от най-ярките примери в света", продължава легендарният шотландец.

Сър Алекс не пропусна да засегне и пътуването на отбора до Шотландия, което според него е имало за цел да разтовари играчите преди финалната гонка във Висшата лига на Англия.

„Прекарахме добре времето си и пътуването се хареса на момчетата. В петък някои поиграха голф и действително свалиха напрежението от себе си. Други отидоха на масаж и разпускаха в джакузи, а трети се разхождаха. Починахме си добре и всички са доволни. Вероятно през следващия сезон ще повторим това", каза още Сър Алекс.

 

73