Доклад: За трагедията в Хилзбъро са виновни пияни фенове на Ливърпул


Н. Гавазов

В британските средства за масова информация попаднаха нови материали за трагедията в Хилсбъро от 15 април 1989 година. Днес медиите на Острова обнародваха преписка на главния полицай на Мърсисайд по време на трагедията Сър Кенет Оксфорд с тогавашния министър -председател на Великобритания Маргарет Тачър. В своето писмо представителят на органите на реда пише, че се чувства неловко от факта, че стадионът е превърнат в братска могила, а също така, че пресата е съсредоточила своето внимание върху фотографиите на загиналите.

Сър Оксфорд смята, че главната причина за катастрофата е била огромното количество гратисчии от Ливърпул, които по някакъв начин са попаднали на стадиона. В друго писмо се казва, че много от тези запалянковци са били пияни. По-рано тези факти че отричаха в доклада на лорд Тейлър за трагедията. Сър Оксфорд пише също така, че полицията не бива да бъде обвинявана за катастрофата.

Тази новина едва ли ще изненада някого, защото веднага след случилото се на „Хилзбъро" The Sun направи същите констатации, което разгневи феновете на Ливърпул, а Комитета за разследване на причините за трагедията обвини вестника в неуважение към паметта на 96-те загинали фена по време на мача от Купата на Англия между Нотингам Форест и Ливърпул. Редакцията тогава отказа да се извини пред запалянковците на „червените", което доведе до там, че на практика The Sun няма продажби в Мърсисайд.

 

84