Ексклузивно: Суарес отпадна за мача с Манчестър Сити


Н. Гавазов

Ливърпул няма да обжалва наказанието срещу осем мача на Луис Суарес.  Както е известно, уругвайският национал бе санкциониран на 20 декември от Футболната асоциация на Англия (ФА) за расистките си изстъпления срещу защитника на Манчестър Юнайтед Патрис Евра и в навечерието на Нова година ФА публикува отчет от 115 страници, в който обосновава решението на независимия регулаторен орган.

Мърсисайдци имаха срок до 13 януари да обжалват това решение, но днес шефовете на Ливърпул са уведомили ФА, че няма да оспорват наказанието, което при това положение влиза в сила веднага. Т.е., тази вечер Суарес няма да може да помогне на отбора си в мача срещу Манчестър Сити.Тази информация бе потвърдена на страницата на Футболната асоциация на Англия.

„Този следобед Ливърпул уведоми ФА, че няма да обжалва решението на независимия регулаторен орган във връзка с наскоро доказаното нарушение по обвинението срещу Луис Суарес. Суерес ще започне да изтърпява наказанието с незабавен ефект за период от осем мача, като се започне с двубоя тази вечер срещу Манчестър Сити", се казва в изявление на ФА.

Въпреки взетото решение да не обжалва наказанието, Ливърпул излезе с обръщение на официалния си сайт, в което клуба изразява своето недоволство от ситуацията.

„Футболен клуб Ливърпул подкрепя Луис Суарес, защото ние принципно не вярваме, че Луис в този ден и който и да е друг ще се ангажира с расистки акт. Искаме да отбележим, че действията му на терена и извън него показват неговото убеждение, че всички спортисти могат да играят заедно и цвета на кожата няма никакво значение", се казва в изявлението на Ливърпул.

„Това е нашето силно убеждение и ние смятаме, че ФА водиха субективно делото срещу Луис Суарес, въз основа на обвинения, които в крайна сметка не бяха доказани. В своята решителност да докаже своите субективни заключения пред обществеността, ФА публикува отчет от 115 страници, което увреди репутацията на един от най-добрите играчи на Висшата лига на Англия и го лиши от участие в може би една четвърт от сезона", продължава изявлението на мърсисайдци.

„Английският футбол стои начело в света в посрещането на всички националности и вероизповедания във Висшата лига и останалите лиги и Ливърпул е лидер в тази прогресивна позиция по въпроса с расите и използването им. Случаят Луис Суарес трябва да завърши така, че Висшата лига, ФА и клуба да продължат напредъка по този въпрос. Време е да сложим точка на това и да продължим да вървим напред и да работим заедно, за да изкореним расизма във всяка негова форма, както вътре, така и извън него. Това е причината, поради която няма да обжалваме наказанието на Луис Суарес", завършва изявлението.

81