Ливърпул: Учудващо е, че играч от смесена раса е обвинен в расизъм


Н. Гавазов

„Футболен клуб Ливърпул е много изненадан и разочарован от решението на Комисията към Футболната асоциация да намери Луис Суарес за виновен в обвиненията срещу него", се казва в изявление на Ливърпул по повод днешното решение на Футболната асоциация на Англия (ФА) да накаже нападателя на отбора.

Както вече стана ясно, след почти едноседмично заседание, Независима Комисия към ФА намери Луис Суарес за виновен в отправяне на расистки обиди спрямо защитника на Манчестър Юнайтед Патрис Евра и реши да накаже за осем мача нападателя на Ливърпул.

„Очакваме с нетърпение публикуването на Решението на Комисията. Ние ще проучим подробно описанието на причините на Комисията, след като те станат достъпни, но си запазваме правото да обжалваме или да предприемем всякакъв друг курс на действие. Ние намираме за извънредно, че Луис може да бъдат признат за виновни само от едни думи на Патрис Евра, когато в същото време никой друг терена - включително и всички длъжностни лица - не са чули предполагаемият разговор между двамата играчи.

Клубът приема изключително сериозно борбата срещу всички форми на дискриминация и има дълъг и успешен опит в работата, свързани с анти-расизма и продължаваме да бъдем ангажирани с този идеал и равенство за всички.

Ливърпул счита, че расизмът, в каквато и да е форма е неприемлив. Това е нашето убеждение и като прегледахме фактите по делото, смятаме че Луис Суарес не е извършили никакъв расистки акт. Това е и нашето становище - обвиненията срещу нашия играч не са надеждни.

От ключово значение е да се отбележи, че Патрис Евра в писменото си изявление в този случай вече заяви: "Аз не мисля, че Луис Суарес е расист". Освен това, ФА във встъпителните си бележки приема, че Луис Суарес не е расист.

Луис сам по себе си е от смесена раса, тъй като дядо му е бил черен. По време на Световната купа през 2010 г той лично участва в благотворителен проект, който използва спорта за насърчаване на солидарността между хората от различен произход, с централна тема, че цветът на кожата на лицето няма значение и всички могат да играят заедно като отбор.

Той е играл с черни играчи и е бил капитан на Аякс - отбор с горд мулти-културен профил, с много от които продължава да бъде добър приятел.

Изглежда невероятно за нас, че играч със смесен произход трябва да бъде обвинен и признат за виновен в начина, по който са представени доказателствата. Ние не признаваме начина, по който Луис Суарес се третира.

Учудващо е също така, че ФА са били готови за повдигане на обвинение срещу Луис Суарес, дори преди да го интервюират в началото на ноември. Нищо не променя нашето виждане, че Луис Суарес е невинен по отправените обвинения повдигнати срещу него и ние ще предоставим на Луис каквато и да е подкрепа, за да може той да изчисти своето име", се казва още в изявление на ръководството на Ливърпул.

 

165