Арсенал вдига паметник на своите легенди


Н. Гавазов

През този уикенд Арсенал ще празнува своята 125-годишнина и в клуба кипи трескава дейност за отбелязване на юбилея. За целта, сред феновете на отбора бе проведено допитване относно това, кои от хората съпричастни към успехите на отбора в продължение на 125-годишната история на Арсенал запалянковците желаят да видят „изваяни", като паметникът съвсем скоро ще се появи пред клубния стадион.

В резултата на допитването до феновете, ръководството на „артилеристите" получи следната тройка, на които всъщност ще бъде изграден паметникът - Тиери Анри, Тони Адамс и Хербарт Чапман. На тържествена церемония в петък Арсенал ще направи официално съобщение за това и съответно ще бъде положена първата копка.

Анри, който ще пристигне в Лондон за празненствата, е голмайстор номер едно в историята на Арсенал с 226 гола в 370 мача. Французинът бе привлечен от Арсен Венгер през 1999 година от Ювентус, но осем години по-късно си тръгна в посока Барселона. Тони Адамс пък игра за Арсенал цели 19 години и бе капитан на отбора в 14 от тях. Той има 669 мача за клуба и е спечелил с Арсенал 10 големи трофея, между които титли на Англия в три различни десетилетия.

Чапман е мениджър на Арсенал през 20-те и 30-те години на 20-ти век, помагайки на "артилеристите" да спечелят две титли на Англия и ФА Къп, преди да почине от пневмония през 1934 година.

 

80