Президентът на Барселона призова Висшата лига на Англия към реформи


Н. Гавазов

Президентът на Барселона Сандро Росел, след като преди време заяви, че Примера дивисион трябва да бъде намалена до 16 отбора, сега отправи същия съвет и към ръководството на Висшата лига на Англия. Както е известно, освен работата си в Барселона, футболният бос е и вицепрезидент на Асоциацията на европейските клубове, в които влизат английските Арсенал, Астън Вила, Евертън, Фулъм, Ливърпул, Манчестър Сити, Нюкясъл, Тотнъм, Челси и Манчестър Юнайтед (последните два тима са основатели на Асоциацията).

Росел смята, че е възможно отборите да пренесат мачовете си от евротурнирите през уикенда и посъветва да се намали броя на срещите на националните отбори. Според него обаче, това е възможно само, ако водещите европейски първенства - Англия, Италия и Испания съкратят количеството на участниците в елита. Също така, ръководителят на Барселона за пореден път озвучи идеята за създаване на европейска лига, съставена от водещите клубове.

„Ние трябва да убедим Висшата лига на Англия да намали количеството на участниците до 16. Ако това стане, в събота Барселона ще може да играе срещу Манчестър Юнайтед. Всички национални шампионати трябва да минат на този вариант. Задачата се заключава в това, че съкращаването на бройката от 20 на 16 ще даде по-голямо пространство на играчите. Сега, колкото свободни дни има, те са за националните отбори. А на тези дати могат да се организират приятелски срещи или повече мачове в евротурнирите", заяви Росел в интервю за ВВС.

„Ние искаме Шампионска лига да остане под егидата на УЕФА, но също така желаем, те да се вслушат в нашите молби. Ако УЕФА и Асоциацията на европейските клубове успеят да се договорят, това ще бъде от полза на всички страни. Ако не - с УЕФА или без - Асоциацията е готова да организира своя собствена лига", допълва президентът на Барселона.

„Не искаме да отнемаме дни от националните отбори, но трябва да отбележим, че играчите прекалено много дни прекарват в тимовете на своите страни", каза още Росел

 

88