Сър Алекс: Рио трябва да промени играта си


Н. Гавазов

Сър Алекс Фъргюсън призна, че Рио Фърдинанд ще трябва да подобри играта си, но шотландският специалист изрази своята увереност, че защитникът все още заслужава да играе за Манчестър Юнайтед. Както е известно, Фърдинанд играе за „червените дяволи" от 2002 година, когато се присъедини от Лийдс, но през последните години се бори с няколкото контузии, които го сполетяха. Въпреки това, бившият капитан на английския национален отбор оформи с Неманя Видич страховит дует в центъра на защита на Юнайтед и помогна на клуба си да спечели рекордната 19-та титла през миналия сезон.

В момента обаче, ролята на Рио като първи избор на шотландския специалист е под заплаха след идването на Смолинг през 2010 година и особено след привличането през това лято на Фил Джоунс, а решението на Сър Алекс да го остави на пейката при победата с 1:0 над Евертън през уикенда само подхрани спекулациите около бъдещето на защитника.

В интервю за Sky Sports News Сър Фъргюсън призна, че мястото на защитника в титулярния състав не е гарантирано.

„Това, което онзи ден обяснявах на Рио е следното: Освен него и Видич, в състава има двама млади защитника и аз много ще се радвам още дълго време да виждам и четиримата в отбора. Рио сега е на почти 33 и е очевидно, че е загубил част от своята скорост на терена, която притежаваше преди пет години. Това не означава, че той не може да се адаптира към друг тип игра. По-рано успяваше да се опре на скоростта си, но сега това е невъзможно. Всеки в един решаващ момент от кариерата си осъзнава, че трябва да промени играта си. На мен лично ми се случи, когато бях футболист. Рио ще направи същото и той ще се оправи. Той ще продължава да играе за нас", заяви Сър Алекс.

 

90