Челси обмисля да привлече Мозъка


Н. Гавазов

По всичко изглежда, че Челси изпитва голямо уважение към методите на работа в Порто. Привличайки от португалския клуб Жозе Моуриньо и Андре Вила-Боаш, лондончани сега имат намерение да си осигурят услугите на Антеро Енрике. За широката публика това не е толкова известна личност, но Енрике е най-важната и могъща фигура в Порто, където заема длъжността директор на клуба и диктува трансферната политика и е дясна ръка на президента Пинту да Коща.

Списъкът на трансферите, които Енрике осъществи и които до този момент са донесли на португалския гранд стотици милиони е много дълъг и впечатляващ. Според статистиката, от 2003 година насам Порто има чиста печалба от над 400 милиона евро от трансфери на играчи, което го прави номер едно в Европа по този показател.

В същото време не са малко успехите на отбора на футболното поле. „Драконите" спечелиха 16 трофея, включително Шампионска лига и Лига Европа. Най-голямото предимство на Порто обаче си остава школата на тима и най-вече откриването на млади таланти от Южна Америка и обучението им в местната академия, която бе реформира именно от Енрике. Поради това директорът си спечели прякора „Мозъкът", даден му още по времето, когато Моуриньо бе треньор на отбора.

Едва ли Енрике ще се съгласи да остави слънчева Португалия и най-вече да се раздели с властта, която притежава и да приеме работа под опеката на Абрамович и в сътрудничество с други шефове, които в една или друга степен биха оказвали някакво влияние в работата му, като тук става дума най-вече за Майкъл Еменало, който заема поста технически директор на Челси.

 

84