Клубовете от Англия скочиха срещу Ливърпул


Н. Гавазов

Клубовете от Висшата лига на Англия побързаха да се разграничат от вчерашното изявление на търговския директор на Ливърпул Айре за промяна в механизма на разпределение на средствата от телевизионни права. Както е известно, босът смята, че системата е несправедлива, твърдейки че големите клубове привличат повече зрители и призова да бъде приет испанският модел на разпределение на телевизионните права, според който, всеки един клуб има свободата да договаря индивидуално собствените си пакети.

Това мигновено предизвика реакции от страна на останалите клубове, включително и отборите от топ 4 - Манчестър Юнайтед, Челси, Арсенал и Манчестър Сити.

„Ние сме много добре запознати от ползите на колективната продажба на телевизионните права на Висшата лига. Никога този въпрос няма да бъде обсъждан вътре в клуба или извън него", заяви директорът по комуникациите в Манчестър Сити Вики Клос.

Юнайтед, който въпреки най-високия си и скъпоструващ бренд от всички английски отбори по света е най-голям привърженик на сегашната система за разпределение на правата  също реагира много остро - „Колективната продажба на телевизионните права е много успешна и направи нещата да бъдат конкурентноспособни", заяви изпълнителният директор на Юнайтед Дейвид Гил.

Последва реакция и от страна на друг голям отбор - този на Челси. Изпълнителният директор на клуба Рон Гърли призна за Standard, че въпросът с телевизионните права изобщо не бива да бъде обсъждан, тъй като това е един от гарантите за стабилност на Висшата лига на Англия.

Най-гневна беше реакцията на президента на Уигън Дейв Уилън, който определи вчерашното изказване на Айре за „лудост".

„Намирам тези коментарии като проява на лудост - чета и не мога да повярвам, че е истина. Той как си мисли, че ще получи повече пари? Когато убиеш сърцето и душата на Висшата лига, няма откъде да дойдат повече пари. Това значи да умъртвиш футбола в Англия. Ние изобретихме най-доброто първенство в целия свят и те искат да съсипят всичко това. Това е много лошо, което говорят в Ливърпул. На практика искат да се отърват от половината Висша лига. Накрая ще завършим като испанската Примера Дивисион - два отбора, липса на конкуренция и останалото е едно нищо - тази лига няма душа. Това ли иска той да докара тук?", сподели за Standard Уилън.

 

106