Ливърпул е на път да предизвика революция в английския футбол


Н. Гавазов

Ливърпул е на път да предизвика истинска революция във Висшата лига на Англия и също така да се изправи пред предизвикателството да промени регламента за разпределение на средствата от телевизионните права, съобщава The Guardian. Както е известно, правата за излъчването на срещите от лигата извън границите на Обединеното кралство в момента са продадени в общ пакет, който е на стойност 3.2 милиарда паунда за периода 2010-2013 година, които се разпределят поравно между 20-те клуба.

Но търговският директор на "Ливърпул" Иън Айре смята, че системата е несправедлива, твърдейки че големите клубове привличат повече зрители и призова да бъде приет испанският модел на разпределение на телевизионните права, според който, всеки един клуб има свободата да договаря индивидуално собствените си пакети.

„Лично аз мисля, че правилата трябва да бъдат променени. Може би е правилно да приемем модела в Испания. Ако си фен на Болтън от Болтън, тогава плащаш на Sky, за да гледаш отбора си. Но в Куала Лумпур не всеки плаща на Astro или ESPN, за да гледат Болтън. Най-много приходи идват, защото хората искат да видят Ливърпул, Манчестър Юнайтед, Челси и Арсенал", заяви Айре за The Guardian.

„Сегашното положение ни поставя в неизгодно положение спрямо Реал Мадрид и Барселона или други големи европейски клубове. Трябва ли да споделяме нашия дял от средствата, само за да бъдем добри с всички? В момента целият модел на Висшата лига е заплашен. Ако клубовете в Европа продължават да генерират все по-големи и по-големи приходи, по този начин добрите играчи ще тръгнат натам и балонът на Висшата лига ще се спука. Това е един истински дебат, който трябва задължително да бъде обсъден", допълва търговският директор на Ливърпул.

 

95