Решение на Европейския съд нанася удар по английския футбол


Н. Гавазов

Висшата лига на Англия (ВЛ) е изправена пред големи катаклизми заради начина, по който ще трябва да продава своите телевизионни права, след като Съдът на Европейския съюз (СЕС) отсъди в полза на собственичката на питейно заведение в Портсмут - Карън Мърфи, правото да използва чужд декодер, за да показва на живо мачове от 15:00 часа в събота. Това решение на СЕС може да има сериозни последици върху продажбите на правата за транслация на футболните срещи не само във Великобритания, но и в цяла Европа.

До този момент, срещите от Премиършип в посочения пояс можеха да бъдат излъчвани единствено в останалата част на Европа и света, но на територията на Великобритания транслацията бе изключително право само на каналите - BskyB и ESPN, които поставяха цени на услугата, каквато те желаят. Целта на тази мярка бе да се докарат хора на стадионите и да се генерират големи печалби за телевизионните канали, но в същото време доведе до гневните реакции от страна на собствениците на заведенията, които се отказваха от услугата и се ограничиха да показват срещи само в неделя или през останалите дни от седмицата.

Въпросната собственичка на пъб реши да пренебрегне това ограничение и закупи карта на една от гръцките телекомпани, благодарение на която посетителите в заведението спокойно можеха да наблюдават футболни срещи. Виждайки заплаха за своите собствени икономически интереси, ръководството на Висшата лига на Англия се опита да сложи край на тази практика, което доведе до там, през февруари тази година Карън Мърфи да заведе дело срещу ВЛ, за това, че и се забранява да показва мачове от шампионата на Англия чрез гръцки сателит.

„Лицензираната система за излъчване на футболни мачове, която предоставя на радио-и телевизионните оператори изключителните права за излъчване на територията на страната и забранява на телевизионните зрители да наблюдават трансланции с помощта на декодер-карта закупена от други страни-членки на европейския съюз, противоречи на законодателството на Евросъюза. Националното законодателство, което забранява импорта, продажбата или използването на чужди карти за декодерите, противоречи на свободата на ползването на услугите и не е оправдание по смисъла на Закона за защита на интелектуалната собственост, както и от гледна точка на това да бъде увеличена посещаемостта на стадионите", се казва в решението на Европейския съд.

Решението на практика позволява на всеки един член на ЕС да закупи карта от друга държава и да гледа спокойно мачове на Висшата лига на Англия, но това ще засегне също така всеки един спорт, който продава правата за излъчване на страна по страна, включително и продажбите на УЕФА за излъчването на Шампионската лига.

Последствията от това решение ще са намаляване доходите на английските клубове. През април УЕФА сключи тригодишен договор с ITV и Sky за излъчване на двубоите от Шампионската лига, като стойността на сделката бе за 400 милиона паунда - най-голяма не само в Европа, но и в света и рекордна в цялата история на човечеството. Благодарение на нея, английските клубове имаха гарантирани от 20 до 35 милиона паунда за участието си в най-комерсиалния турнир на Стария континент. Очакванията са, че след 2015 година тази сума ще намалее наполовина, което ще доведе и до намаляване приходите на УЕФА от излъчване на срещите в Шампионската лига.

 

97