В понеделник УЕФА ще се занимава с България


Н. Гавазов

Ръководният орган на европейския футбол УЕФА, в понеделник ще проучи докладите за мача България-Англия, преди да реши дали да започне дело срещу Българската федерация по футбол, заради расистките скандирания по време на двубоя от петък вечер на стадион „Васил Левски" в София. Както е известно, от ФА се оплакаха, че част от българските зрители са използвали обиди на расистка основа към Ашли Йънг, заради което наставника на „трикольорите" Лотар Матеус се извини, макар и да заяви, че не е запознат със ситуацията.

Неговият колега Фабио Капело също каза, че не е чул нищо, защото е бил фокусиран върху играта, но Тио Уолкът и Уейн Рууни заявиха, че ясно са забелязали обидите на расистка основа от трибуните, макар че по-голямата част от съотборниците им твърдят, че не са разбрали да се случва нещо нередно, включително и Йънг коментира, че не знае нищо.

„Като играчи на терена, ние можем да чуем всичко. Това се случва в продължение на години и не е редно да става. Трябва да се сложи край и да се надяваме, че УЕФА ще направи нещо", цитира Sky Sports думите на Рууни.

„УЕФА получи доклада и е напълно наясно със ситуацията. Ние ще проучим всичко, включително и доклада на делегата на УЕФА и ще вземем мерки. В понеделник всичко ще се изясни", заяви говорител на европейската футболна централа.

Въпросът с расизма е постоянен проблем на Англия по терените на Европа. Преди имаше инциденти в Македония и Словакия, а през 2009 година срещата с Испания беше преместена от Мадрид в Севиля именно заради расистки изстъпления.

От ФА засега отказват коментар на ситуацията в петък вечер на „Васил Левски", надявайки се УЕФА да предприеме съответните действия.

 

212