Невил: Дори Сър Алекс не можеше да направи Англия световен шампион


Н. Гавазов

Бившият футболист на Манчестър Юнайтед Гари Невил смята, че дори Сър Алекс Фъргюсън е нямало да успее да помогне на Англия да спечели Световната купа по време на Мондиал 2010. Както е известно, отборът воден от Фабио Капело бе унижен от Германия, губейки с 1:4 в осминафинална среща от първенството в ЮАР и Невил е убеден, че на „Трите лъва" им липсва качество.

Бившата звезда на Юнайтед обаче е убеден, че Сър Алекс би направил всичко възможно, за да класира Англия по-напред в първенството.

„Сър Фъргюсън можеше да направи повече с отбора. Но въпросът е, дали щяхме да победим Испания на последното Световно първенство? Не, защото те са по-добри от Англия", заяви Невил в предаване на BBC Radio 5 Live.

„През последните десет или петнадесет години Испания, Франция, Италия, Португалия и Бразилия винаги са по-добре отколкото Англия. Имаме нужда от повече играчи с по-високо качество, които могат да контролират добре топката", допълва бившият футболист на Юнайтед.

С 85 мача за националния отбор зад гърба си, Гари бе смятан за един от най-добрите десни бекове, които някога Англия е имала и Невил не критикува националния отбор за първи път - в своята книга „Червено" описа времето прекарано с „Трите лъва" като „пропиляна възможност". Както е известно, британците само веднъж успяха да запишат по-значимо класиране на голям футболен форум и това стана по време на Европейското първенство през 1996 година, когато на полуфинала загубиха от Германия. След това Англия няма значими успехи.

„Имаше моменти, когато поглеждах назад към кариерата си в националния отбор и си казвах: Това беше огромна загуба на време. Не мисля, че Англия ще се състезава сериозно в някое голямо първенство поне още 10 години. Сегашните играчи са приклещени между огромните очаквания към тях и реалните си възможности - те са добри, дори понякога много добри, но не чак толкова добри, че да печелят турнири", пише Невил в своята книга „Червено".

 

131