Блатер: Англия се опитва да унищожи ФИФА


Н. Гавазов

Президентът на ФИФА Сеп Блатер смята, че Англия иска да унищожи Световната футболна организация и тази враждебност произтича от неспособността на англичаните да приемат факта, че преди 37 години Сър Стенли Роуз беше свален от президентския пост на ФИФА. Както е известно, Футболната асоциация на Англия (ФА) отказа да вземе участие в изборите за глава на световния футбол, които се проведоха през юни, обвинявайки кандидатите за този пост в корупция.

Блатер обеща да реформира ФИФА след като спря от участие в изборите Бин Хамам, а впоследствие, след като изхвърли катареца до живот от футбола, обеща през юли да направи изявление за всичко, което се случи през годината в Световната централа, но по-късно отложи обясненията си за октомври.

В интервю за бразилския вестник „Estado de Sao Paulo", Блатер подложи на критика анти-настроенията към него и е убеден, че всичко тръгва от Англия, особено след като страната загуби борбата за домакинство на Мондиал 2018.

„Цялата тази враждебност идва от Англия. Вижте времето на обвиненията - точно, когато загубиха правото да бъдат домакин на Световното. Три седмици преди изборите за президент се появиха обвиненията срещу нас. Ще ви кажа каква е истината. Всичко това се прави за това, да бъде отмъстено за заменянето на Сър Роуз с Хавеланж през 1974 година. Те не могат да преглътнат факта, че не могат да контролират ФИФА. И след като не могат да си върнат президентството, те решиха да го унищожат", заяви Блатер.

 

79