Ливърпул срещу Челси: Статистиката на Салах срещу „сините” преди срещата на „Анфийлд”


Н. Гавазов

Ливърпул има шанса да дръпне със седем точки пред Челси в таблицата на Висшата лига, когато посрещне "сините" на "Анфийлд" за интригуваща битка в неделя.

"Червените" се оттеглиха за международната пауза, гледайки от върха на останалите 19 отбора в дивизията, въпреки че могат да бъдат изпреварени както от Манчестър Сити, така и от Арсенал преди началото на мача в 18:30.

Неразделна част от летящия старт на Ливърпул под ръководството на Арне Слот е вечният Мохамед Салах, който вече е допринесъл с шест гола и пет асистенции от 10 мача във всички турнири през този сезон и бе освободен предсрочно от задължението си в Египет, за да се гарантира, че ще бъде в отлично състояние за неделя.

Преди повторното събиране на Салах с клуба, който представляваше от 2014 до 2016 г., FUTBOL TV разглежда статистиката  на 32-годишния играч срещу "сините".

Изиграни: 22

Победи: 9

Равенства: 7

Сагуби: 6

Голове: 7

Асистенции: 3

Със само 19 мача по време на неуспешния си престой в Челси, Салах сега забележително е играл срещу "сините" повече пъти, отколкото е играл за тях, тъй като се е изправял срещу тима от Западен Лондон 22 пъти през цялата си кариера, повече от всеки друг отбор.

22-те мача на Салах срещу Челси донесоха смесени резултати, въпреки че, докато той бе на страната на победителите в девет от тези състезания, той също беше част от седем равенства и шест поражения срещу стария си отбор.

Индивидуалната статистика на крилото срещу Челси също е по-скромна в сравнение с някои от другите му клубни резултати, тъй като той е участвал директно в 10 гола в тези 22 мача, седем собствени и три асистенции.

Три от тези голове всъщност дойдоха преди Салах дори да облече фланелката на Челси, тъй като докато нападателят представляваше швейцарския отбор Базел, той се изправи срещу сините в полуфиналите на Лига Европа 2012-13 и груповата фаза на Шампионска лига 2013-14.

Салах вкара първия си гол срещу Челси в реванша от Европа, но Базел все пак загуби с общ резултат 5-2, преди да отбележи и двете победи в Шампионска лига срещу сините през кампанията 2013-14, убеждавайки гигантите от Западен Лондон, че е струва си да похарчите £13,8 милиона.

Откакто кацна в Мърсисайд, Салах не успя да наниже постоянна серия в този мач и сега е без гол в последните си три мача от Висшата лига срещу Челси, откакто намери вратата и в двете равенства във висшата лига през сезон 2021/ 22.

Въпреки това, нападателят вкара при равенството 1-1 на "Стамфорд Бридж" в първия уикенд на сезон 2023/24 във Висшата лига, както и даде асистенции в двете изяви по време на триумфалната кампания на Ливърпул 2019-20.

В пет състезания за Купата на ФА, Купата на Лигата и Суперкупата на УЕФА за "червените" срещу Челси, Салах не успя да си осигури пряко участие в нито един от тях и не бе на разположение за спечелването на финала за Купата на Лигата 2023-24 поради мускулна контузия.

66