Ливърпул се укрепи на върха след победа над Палас


Н. Гавазов

Ливърпул постигна трудна победа с 1:0 като гост на Кристъл Палас благодарение на ранен гол на Диого Жота и сега се насочва към международната пауза като лидер във Висшата лига.

Трево Чалоба и Исмаила Сар стартираха за "орлите" за първи път, откакто се присъединиха към клуба.

Костас Цимикас, Къртис Джоунс, Коди Гакпо и Диого Жота се завърнаха в титулярния състав на „червените”.

Само 20 секунди след началото на мача топката попадна във вратата на гостите. Еди Нкетия засече с глава центриране на свой съотборник от центъра на наказателното поле, но голът на бившия нападател на Арсенал не бе зачетен поради засада.

В деветата минута Ливърпул отговори с подобен шанс, а Жота, промъквайки се зад Чалоба, засече с глава центрирането на Гакпо, за да я вкара под Хендерсън с апломб. Това бе чудесен начин да отбележи своя стотен старт в Ливърпул. Единствената разлика бе липсата на засада – 1:0.

Впоследствие „червените” доминираха над съперниците си, владеейки топката. Трент Александър-Арнолд и Жота не се възползваха от шансовете си да удвоят преднината на тима си.

И когато отборите вече се готвеха за почивка, „безмълвният” от дълго време Палас почти изравни резултата - Сар отправи нисък удар извън наказателното поле, но Алисон спаси Ливърпул.

През втората част домакините продължиха да натискат вратата на Дийн Хендерсън, но той бе надежден. Въпреки липсата на работа, Алисон също остана надежден, като отрази удара на Нкетия в 64-ата минута.

Алисон отново влезе в игра в 70-ата минута, като парира мощния удар на Еберечи Езе. „Орлите“ показаха значително подобрение след неубедителната първа половина на второто полувреме.

В 79-ата минута Алисон напусна терена на Селхърст Парк с контузия, отстъпвайки мястото си във вратата на Ливърпул на 23-годишния Витезлав Ярош.

В 84-ата минута Ярош направи първото си спасяване, като попречи на Езе да завърши ефективно контраатаката на Палас с дрибъл.

В крайна сметка „червените” издържаха, но трябваше да бъдат нервни в края.

Ливърпул бързо откри резултата, но не успя да вкара втори гол, за да направи резултата комфортен. Червените играха с огън и можеха да платят цената няколко пъти, но всичко се нареди добре.

Този успех позволи на "червените" да се укрепят на върха с 18 точки, с по 4 повече от преследвачите си Манчестър Сити и Арсенал, които играят по-късно днес.

 

122