Ман Юнайтед може да попадне в трудна финансова ситуация


Н. Гавазов

Манчестър Юнайтед ще бъде в трудна финансова ситуация, ако не успее да се класира за Шампионска лига 2025-26.

"Червените дяволи" завършиха осми във Висшата лига през миналия сезон, но успяха да си осигурят място в Лига Европа 2024-25 поради триумфа си във ФА Къп над Манчестър Сити.

Според The ​​Sun осигуряването на завръщане в Шампионската лига за следващия сезон е наложително за клуба, тъй като те ще бъдат изправени пред "огромни финансови предизвикателства“, ако има още една кампания далеч от основното състезание в Европа.

В доклада се твърди, че партньорството на Ман Юнайтед с Адидас включва клауза, според която те ще имат 30% намаление на годишните плащания, ако пропуснат футбола в Шампионска лига в последователни кампании.

Междувременно клубът също ще трябва да приеме допълнителни загуби по отношение на приходите, демонстрирайки важността, както от спортна, така и от финансова гледна точка, на завръщането в Шампионска лига за следващия сезон.

Триумфът в Лига Европа може да бъде най-добрият шанс на Ман Юнайтед да се завърне в Шампионска лига за следващия сезон, имайки предвид техните битки на вътрешния терен.

Наистина, 20-кратните шампиони на Англия в момента са на 13-то място в таблицата на Висшата лига, след като са спечелили само седем точки от първите си шест мача от кампанията.

Отборът на Ерик тен Хаг вече е на шест точки от челната четворка и следващият им мач във висшата елита на Англия е като гост на Астън Вила, който също се бори за класиране в челната четворка този сезон.

В този момент е трудно да си представим Манчестър Юнайтед да претендира за място в челната четворка във Висшата лига, но не е невъзможно, тъй като има още много футбол да се играе този сезон.

"Червените дяволи" със сигурност имат играчи, които да настояват за място в Шампионска лига и не може да се изключи серия от положителни резултати, докато все още има увереност в клуба, че това е постижимо през този сезон.

Въпреки това, спечелването на Лига Европа може да представлява най-добрият им път и въпреки проблемите си през този сезон, отборът трябва да се счита за сред фаворитите за състезанието.

Има положителни признаци, откакто INEOS на Сър Джим Ратклиф влезе в "Олд Трафорд", но има още много работа за вършене, ако клубът иска отново да стане претендент за големите трофеи.

145