Тен Хаг обясни смяната на Рашфорд


Н. Гавазов

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Ерик тен Хаг разкри, че Маркус Рашфорд е бил заменен поради ротационни причини при равенството 3-3 с Порто снощи.

Рашфорд изигра голяма роля за Ман Юнайтед, повеждайки рано с 2-0 на "Естадио до Драгао", вкарвайки първия гол, асистирайки за втория за Расмус Хьойлунд и показвайки достатъчно темпо, за да изведе гостите в предни позиции през първото полувреме .

До полувремето Порто се върна на ниво при 2-2, а Рашфорд бе заменен от Алехандро Гарначо , като мнозина предполагаха, че може да е имало лека контузия.

Порто бързо поведе след паузата, но късен удар с глава на Хари Магуайър спаси точка за английския отбор в Португалия, въпреки че Бруно Фернандеш бе изгонен след 10 минути игра.

Говорейки пред TNT Sports след мача, Тен Хаг разкри, че всъщност не е имало контузия и той е бил изваден поради необходимостта от "ротация“.

 "Трябваше да извършим смяна. Не започнахме с Гарначо, а той направи страхотен мач, не само в неделя, но и през целия сезон.

Тази неделя имаме още един труден мач [срещу Астън Вила], така че имаме нужда от играчи, които да са във форма и свежи. Вила има един ден повече за подготовка, ние играем навън, така че искаме свежи играчи на терена в неделя", заяви Тен Хаг.

Тен Хаг трябва да разполага с пълен набор от атакуващи опции за пътуването до "Вила Парк" и това ще включва Фернандеш, чиято жалба бе приета за отмяна на наказанието му след червен картон срещу Тотнъм през уикенда.

Като се има предвид състоянието на играта и напрежението върху Тен Хаг в момента, коментарите му относно смяната не бяха приети много положително.

Хенри Уинтър нарече коментарите "смайващи", преди да каже, че това е странно решение, като се има предвид, че Рашфорд бе постоянна заплаха от лявата страна.

Адам Съмъртън, който коментира мача за TNT Sports, се обърна към X (преди известен като Twitter), за да каже, че е бил "наистина изненадан“ в пресцентъра на Порто, за да чуе причините на Тен Хаг да направи смяна на полувремето, и не е единственият човек там, който споделяше това мнение.

Десният защитник на Порто Жоао Марио и останалите му съотборници може би са се радвали да видят Рашфорд заменен на почивката, а статистиката показва, че Юнайтед е носил по-малко заплаха през втората част .

Въпреки че направи повече удари през второто полувреме, xG на Ман Юнайтед спадна от 1.35 през първото полувреме до 0.68 през второто, голяма част от което дойде към края, когато те трескаво търсеха изравнителен гол.

След четвърта игра без победа, Тен Хаг трябва да се надява, че решението му за полувремето ще се отплати през уикенда, в противен случай контролът върху бъдещето му ще се засили още повече.

96