Ливърпул търпи провал в преследване на трансферна цел?


Н. Гавазов

Съобщава се, че Нюкасъл Юнайтед е предложил нов договор на Антъни Гордън с надеждата да пребори интереса на Ливърпул към младото крило.

Гордън бе обект на спекулации за трансфер през лятото, като трансфер от порядъка на £75 милиона се съобщаваше за 23-годишния футболист.

Ограниченията на правилата за финансов феърплей означаваха, че Нюкасъл трябваше да продаде някои активи, за да не бъде наказан от финансовите правила на Висшата лига, но те успяха да задържат най-големите си таланти, като Гордън, а също и Александър Исак и Бруно Гимараеш.

Вместо това бяха сключени сделки, които накараха Янкуба Минтех и Елиът Андерсън да напуснат "Сейнт Джеймсис Парк", в това, което като цяло беше тихо лято в Тайнсайд.

Всякакви надежди, които Ливърпул имаше за възобновяване на сделка за Гордън през януари или следващото лято, обаче може да се сблъскат с препъникамък, тъй като на Гордън ще бъде предложен страхотен нов договор в Нюкасъл.

Daily Mail твърди, че "свраките" са готови да превърнат Гордън в най-добре платения играч в клуба, за да отблъснат интереса на Ливърпул и всички други страни, които могат да влязат за английския национал.

След като започна всичките четири мача от Висшата лига досега този сезон, на фона на кампания, в която Гордън отбеляза двуцифрени цифри за голове и асистенции, Нюкасъл очевидно чувства необходимостта бързо да обвърже един от най-ценните си активи.

Гордън започна и двете победи на Англия в Лигата на нациите на УЕФА по-рано този месец, повишавайки още повече профила си, след като бе до голяма степен пренебрегван от Гарет Саутгейт на Еврото през лятото.

В доклада се посочва, че заплата от почти £9 милиона на година може да бъде предложена на Гордън, което би го накарало да изпревари капитана на клуба Гимараеш като най-добре печелещия в Нюкасъл.

Настоящата сделка на Гордън е до лятото на 2026 г., което означава, че ако не бъде подписан договор през следващите 12 месеца, клубът ще бъде под натиск да продаде от страх да не го загуби при безплатен трансфер по-нататък.

Всеки ход щеше да накара Гордън да се завърне в Мърсисайд по-малко от две години след напускането си по много непопулярен начин и да стане един от малкото играчи, преминали разделителната линия от Евертън до Ливърпул, въпреки че е играл за "червените" в младостта си.

Гордън в крайна сметка проби в Евертън като 20-годишен, изигравайки 35 мача в първия си пълен сезон в първия отбор, помагайки на клуба да оцелее във Висшата лига.

Нюкасъл от своя страна подписа с Гордън за около 45 милиона паунда през януари 2023 г., но играчът напусна "Гудисън Парк" под малко облаци.

Играчът бе подложен на индивидуални критики от привържениците, тъй като "карамелите" отново се бореха в грешния край на таблицата през последните си няколко седмици в клуба.

След като се установи и стъпи на краката си в Нюкасъл, Гордън отново попадна в светлината на прожекторите в кръговете на Евертън по време на интервю с Гари Невил за The Overlap .

Когато говори за целите си в кариерата, Гордън разкри: "Амбицията ми е да бъда на върха [на футбола] и не можах да го направя там, където бях [в Евертън]".

Траекторията на кариерата на Гордън обаче се насочва в тази посока, след като оттогава направи своя поклон в Шампионската лига за Нюкасъл и се появи на Европейското първенство с Англия през лятото.

199