Тебас: Ман Сити трябва да бъде наказан


Н. Гавазов

Президентът на испанската Ла Лига Хавиер Тебас призова своите колеги от Висшата лига да подложат Манчестър Сити на "заслуженото наказание“ за нарушаване на правилата за финансов феърплей.

В понеделник независима комисия започна да разглежда иска на Висшата лига, която обвинява Сити в 115 нарушения на правилата на финансов феърплей.

Според Тебас Висшата лига просто ще загуби авторитета си, ако не успее да постигне санкции срещу своя действащ шампион.

"Висшата лига не трябва да се поддава на натиск, нали? Манчестър Сити е просто още един клуб и когато ръководиш асоциация на клубове, трябва да действаш.

Висшата лига не трябва да прави разлика между големи и малки, важни и маловажни клубове. Манчестър Сити, който е член на асоциацията, трябва да бъде наказан както заслужава, защото е извършил нарушени. В противен случай ще бъде загубено доверието в турнира.

Те са обвинени по повече от 115 точки. Не знам всичко, но знам какво се случи между Манчестър Сити и УЕФА и го знам доста добре. Нека не забравяме, че УЕФА наложи санкции на Сити, които не им позволиха да играят в Шампионска лига.

Тогава CAS (Спортен арбитражен съд) взе много противоречиво решение, оправдавайки ги, вместо да ги осъди. Бих казал, че това бе един от големите провали в историята на CAS от правна гледна точка.

УЕФА показа, че е трябвало да бъде наказан и някои от тези обвинения сега са повдигнати от Висшата лига.

Мога да кажа, че всеки знае как се представи Сити през последните години. Надяваме се, че това е само въпрос на доказателства и Висшата лига знае как да го подкрепи, защото фактите са налице. Говорих с много клубове от Висшата лига  и мнозинството смятат, че Сити трябва да бъде наказан“, заяви Тебас.

86