Англия може да бъде отстранена от турнирите на УЕФА


Н. Гавазов

Съюзът на европейските футболни асоциации ( УЕФА ) може да отстрани Англия от участие в турнири под егидата на УЕФА и освен това да лиши страната от правото да бъде домакин на Европейското първенство през 2028 г. поради намеса на правителството във футбола. Това съобщава The Telegraph.

Според източника, потенциалното отстраняване може да се случи заради левичарската политика на английските управници, която предвижда поради евентуална поява на независим футболен регулатор, чиято концепция е предложена от основните политически партии в Обединеното кралство. Този регулатор трябва да наблюдава системата за лицензиране на английските клубове, да проверява техните собственици и директори и да дава на феновете думата при вземането на ключови решения.

Подчертава се, че генералният секретар на УЕФА Теодор Теодоридис вече е изпратил писмо до Лиза Нанди, британският министър на културата, медиите и спорта, в което подчертава, че "не трябва да има никаква намеса на правителството в развитието на футбола“.

В писмото си Теодоридис подчертава, че Футболната асоциация на Англия (ФА), която бе оптимист по отношение на идеята за създаване на такъв регулатор, трябва да защити своята независимост "в съответствие с уставите на УЕФА и ФИФА“.

96