Другата гледна точка


Н. Гавазов

Нещата отново изглеждат доста мрачни за феновете на Манчестър Юнайтед и те вероятно биха предпочели да не чакат до последния мач за сезона, за да изпитат радостта от последната кампания. Но поводи за опимизъм винаги има и FUTVBOL TV реши да акцентира именно върху тях, представяйки на запалянковците на "червените дяволи" друга гледна точка относно случващото се в клуба.

 

Трансферен прозорец

Не сме видели достатъчно игра от страна на новите попълнения, за да направим информирана преценка дали са добри или не, но трансферната политика има смисъл.

Сър Джим Ратклиф и неговият екип от INEOS бяха категорични, че дните на подписване с големи имена за огромни заплати са приключили и те удържаха на думата си. Лени Йоро бе най-скъпото попълнение, но и най-младото на своите 18 години, така че може да бъде звезда на "Олд Трафорд" повече от десетилетие, ако не се премести в Реал Мадрид при първа възможност.

Отделно витае чувството, че всички тези нови играчи имат неизползван потенциал. Има място за подобрение и въпреки че те може да не успеят, има поне шанс да бъдат звезди за много години напред и или да изиграят ролята си за връщането на Юнайтед на върха, или да им донесат значителни трансферни суми, когато бъдат продадени. На това се казва устойчив бизнес модел.

Също така за първи път в историята "червените дяволи" успяха да продадат някои играчи. С изключение на лятото на 2009 г., когато почти всички пари дойдоха от продажбата на Кристиано Роналдо на Реал Мадрид, това беше най-доходоносният трансферен прозорец в историята на клуба, като Скот Мактоминей, Мейсън Грийнууд и други донесоха около £100 милиона.

 

Децата на Десет Хаг

Всичко може да се каже за Тен Хаг, но той дава шансове на младите играчи. Лесно е да се каже, че всеки треньор би поставил Коби Майно и Алехандро Гарначо в отбора предвид техния талант, но ние не вярваме в това.

И въпреки че Каземиро бе ужасен в последния кръг, изисква се много кураж, за да го замениш с дебютант във Висшата лига, когато губиш с 2:0 от исторически съперници.

 След прилично представяне, в което той със сигурност не изглеждаше неуместно на терена, Тоби Колиър ще бъде изпълнен с увереност в сезона, за който сега вярва, че може да бъде неговият пробив. И за него, Амад Диало и другите млади играчи в отбора, има много реална възможност това да се случи при Тен Хаг.

За разлика от Челси, където възпитаниците на академията дефилират около тренировъчната площадка с етикет на цената си, играчите на младежкия отбор на Юнайтед имат причина да са развълнувани от перспективата да пробият в първия отбор в близко бъдеще.

А мантрата "ако си достатъчно добър, значи си достатъчно възрастен“ винаги ще се приема добре от феновете, които се радват на нищо повече от това да видят млад играч да преминава през структурата на академията и да се доказва на "Олд Трафорд“.

 

Очаквани голове

Тен Хаг вероятно можеше да види как журналистите въртят очи, когато цитира статистиката като едно от оправданията си за поражението на неговия отбор с 3:0. "Видях xG [пропуските], той не е толкова висок", заяви той.

Повечето от различните xG модели както за Юнайтед, така и за Ливърпул бяха някъде между 1.3 и 1.8. Това показва, че става дума за доста равностоен мач по отношение на качеството на положенията.

 Със сигурност по-равностойно от 2:2 в края на миналия сезон, когато Ливърпул имаше xG от 3,9 срещу 0,9 на Юнайтед. И като цяло Юнайтед постигна прогрес, въпреки че все още е в средата на таблицата с 1,40 очаквани допуснати гола за 90 минути, но те бяха значително по-добри от миналия сезон, когато бяха пети от дъното в дивизията с 1,81 за 90 минути.

Комбинирайте това със 17,4 изстрела на противника за 90 минути през миналата кампания в сравнение с 11,7 през този сезон, виждаме, че има количествени причини за положителност, които да добавят към ясните видими доказателства, че те не са толкова проходими в защита, колкото бяха преди.

 

Липсващите играчи

Защитата трябва да се подобри още повече сега, когато Тен Хаг разполага с всички свои играчи, на които да се обади. Мануел Угарте бе закупен с цел да печели притежанието на топката и да покрива четиримата защитника, а Ливърпул демонстрира необходимостта той да бъде въведен в първия отбор възможно най-скоро.

Не е ясно дали Йоро ще се закрепи в стартовия състав, но с него, Матийс де Лигт, Хари Магуайър и Лисандро Мартинес, Тен Хаг ще има сила и дълбочина в отбора на позицията централен защитник и изключително важна конкуренция за места.

 Диого Далот впечатли в първите два мача от сезона, но завръщането на Люк Шоу е от решаващо значение за "червените дяволи", за да осигурят баланс на левия фланг на отбраната и тогава португалският национал може да предизвика Мазрауи за място отдясно, което трябва да повиши качеството им отново.

Атаката на Юнайтед е по-голяма грижа, като се има предвид техният ограничен принос към резултата в първите три мача, но Джошуа Зиркзе едва не вкара, Маркус Рашфорд не може да продължава по този начин, а Гарначо вероятно в един момент ще набере скорост.

Можем да очакваме и завръщането на Расмус Хьойлунд, от когото се очакват страхотни неща след първия сезон, който мина зле.

 

Уволнение на Тен Хаг

Собствениците на Юнайтед добре се огледаха и в крайна сметка, яхвайки вълната на успеха в Купата на Англия, Сър Джим и неговият отбор поеха по пътя на най-малкото съпротивление и разходите преди едно лято, когато знаеха, че ще трябва да похарчат всичките си пари за нови играчи.

Добрата новина е, че като не уволнят Тен Хаг през лятото, те все още могат да си позволят да го направят, без да поемат много допълнителни разходи предвид обидното едногодишно удължаване, което приложиха до края на договора му.

 Би било много по-депресиращо, ако новият треньор загуби два от първите си три мача. Факт е, че по-голямата част от нас очакваха Юнайтед да загуби от Брайтън и Ливърпул (вижте прогнозите), защото Манчестър Юнайтед все още се управлява от Тен Хаг и какъвто и да е напредък (който има) едва ли щеше да е достатъчно значителен срещу двата отбора от Висшата лига, от които са свикнали да губят.

И нищо, което видяхме през този сезон, включително подобрения в защитата, нови играчи и продължаващо разчитане на възпитаници на академията, не ни убеди, че Тен Хаг е правилният човек, който да доведе Юнайтед до успех, за което всички знаеха до последния мач от миналия сезон. За това и ги няма розовите очила на феновете и това е по-добре от варианта да започнеш кампанията с розови очила, които да се принудиш да свалиш още след първите кръгове на новия сезон.

А това означава, че всеки успех, победа и като цяло прогрес ще зарадва привържениците и ще е повод за оптимизъм…

157